Ingezonden persbericht


Art-for-SAIL nieuws

24 augustus 2005

Art-for-SAIL expositie nog vier dagen!
Officiële opening een succes.

Locatie: Loods 6, Bagagehal, KNSM-laan 143, Amsterdam Openingstijden: dagelijks van 12.00-18.00 uur t/m 28 augustus

De officiële opening van de Art-for-SAIL verkooptentoonstelling vond maandagavond plaats in expositieruimte Loods 6. John Jaakke, voorzitter van Ajax, opende de avond met een speech. Vijf kunstkenners maakten hun favoriete werken bekend. Van 15 kunstenaars werden al tijdens de opening werken verkocht. Eén werk is nu al in het Scheepvaartmuseum te bezichtigen.

Modern Tate op het KNSM-eiland
In de grote Bagagehal van Loods 6 waren maandag ruim 250 genodigden aanwezig om de opening van de Art-for-SAIL verkooptentoonstelling bij te wonen. Voor het eerst stonden alle tijdens SAIL gemaakte werken in de definitieve opstelling. Reacties van zowel bezoekers als kunstenaars zelf waren zeer positief. 'Het ziet er heel goed uit' zei een van de kunstenaars over de tentoonstelling die in een recordtijd van twee dagen is opgebouwd. 'Tachtig procent van de kunst hier zou zo naar het Modern Tate kunnen' aldus een van de bezoekers.

'Kunstenaars verrijken onze samenleving'
John Jaakke, partner bij Van Doorne Advocaten, voorzitter van Ajax en lid van de Raad van Advies van de Stichting Art Initiatives, opende de avond met een speech. In zijn speech wees hij op het belang van de verbeeldingskracht waarmee kunstenaars onze samenleving verrijken. "Zij laten de andere kant van zaken zien." Met een verwijzing naar het handelskarakter van Amsterdam spoorde hij het publiek op impliciete wijze aan kunstwerken aan te schaffen. Met succes. Aan het eind van de avond had ongeveer een derde van de werken het bekende rode stickertje op het titelbordje.

Vakjury vol lof, de eerste successen behaald
De vakjury van vijf kunstkenners zocht alle kunstenaars tijdens SAIL op. Op locatie ondervroegen Hans Aarsman (fotograaf, kunstcriticus en docent aan de Rijksakademie), Annet Gelink (Annet Gelink Gallery), Hugo Kaagman (kunstenaar), Alexander Strengers (voorzitter Kunstcommissie De Nederlandsche Bank) en Anneke Oele (directeur KunstRAI) de kunstenaars. Alexander Strengers was onder de indruk van de kwaliteit en veerkracht van de jonge kunstenaars: "Niet in de stilte van het eigen atelier maar tussen publiek, in het lawaai van een geweldig evenement, hebben zij moeten werken. Ondanks tegenslagen, het niet meer weten en vermoeidheid zijn zij erin geslaagd werk te maken van in het algemeen hoge kwaliteit."

Op de opening las jurylid en kunstenaar Hugo Kaagman voor wie de drie persoonlijke favorieten van ieder jurylid waren. De volgende kunstenaars kregen zo een speciale vermelding: Carlijn Mens, Magnus Monfeldt, Eva Pel, Machteld Aardse, Esther Kempf, Marcha van den Hurk, Chantal Klein, Ruchama Noorda en Brian McKenna, Ilonka Ruiter, Pär Strömberg, Ilonka Ruiter en Esmé Valk. De motivatie van de juryleden vindt u terug in de expositie en op de website www.artforsail.nl.

Kunstenaar Anutosh kreeg uit handen van Hugo Kaagman een opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam om een container te beschilderen voor het project Art-on-the-BOX. Machteld Aardse kreeg al tijdens SAIL een opdracht om het leven aan boord van een van de tallships vast te leggen. Het werk van Carlijn Mens is sinds gisteren te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het ruim 2,5 meter grote 17de eeuwse zeilschip van antiek zeildoek van Esmé Valk behoort vanaf aanstaande maandag tot de collectie van De Nederlandsche Bank.

Informatie
Voor meer informatie over Art-for-SAIL en de routebeschrijving naar Loods 6: www.artforsail.nl

Stichting Art Initiatives
p/a KNSM laan 781
1019 LJ Amsterdam

Sandra Boer
T 06 55196542
E sandra@artforSAIL.nl

Sponsors van Art-for-SAIL

Vrienden van de Stichting Art Initiatives

BAM /// MOES /// Loyens & Loeff /// Makelaardij C. Hoen Dzn. /// Boer & Croon|Strategy and Management Group

---- --