Twents SolarTeam doet wereldrecordpoging

Universiteit twente

Wereldrecordpoging rijden op zonne-energie

Enschede, 28 augustus 2005
Op zondag 28 augustus aanstaande zal het Raedthuys Solar Team een poging doen met hun zonne-wagen Solutra het wereldrecord op zonne-energie te vestigen. De Federation Internationale de l'Automobile (FIA) is de internationale organisatie die dit wereldrecord erkent. De meting van de snelheid zal verricht worden door de officials van de Knac Nederlandse Autosport Federatie (KNAF), erkend door NOC-NSF en het ministerie van VWS. Het Raedthuys Solar Team, dat bestaat uit studenten van de Universiteit Twente, zal proberen zo snel mogelijk te rijden met een auto volledig aangedreven door zonne-energie. Het evenement zal van 12.00 uur tot 15.00 uur plaatsvinden op de Gronausestraat, tussen de Singel in Enschede en het kruispunt met de Tolstraat in Glanerbrug. Toeschouwers zijn van harte uitgenodigd om de wereklrecordpoging bij te wonen. Om hun veiligheid en die van de zonne-auto te kunnen garanderen, zal de Gronausestraat tussen de Singel en de Tolstraat in Glanerbrug dan ook volledig worden afgezet. Er zullen vijf doorlaatposten en een doorlaatpost op het begin en einde zijn waar verkeer onder begeleiding de route kan oversteken.

Om 13.00 uur zal burgemeester P.E.J. den Oudsten het 'startschot' voor de officiële wereldrecordpoging geven. Daarbij zal de auto enkel en alleen voortbewogen worden door zonne-energie. Het weer is de bepalende factor voor de snelheid die behaald kan worden. Tijdens de demonstratie om 14.00 uur zal naast zonne-energie ook gebruik worden gemaakt van accu's, zoals tijdens de race in Australië. Hierdoor is het mogelijk een hogere snelheid te behalen.
Ter afsluiting zal de Solutra een afscheidsronde rijden voor het Twentse publiek alvorens zij de reis naar Australië begint. Daar zal op 25 september de World Solar Challenge 2005 starten waar de Solutra aan de start zal staan.
De Solutra is tot stand gekomen in samenwerking met het Twentse bedrijfsleven, de Provincie Overijssel, Universiteit Twente en de Gemeente Enschede, centrum van innovatieve technieken.

Om de wereldrecordpoging mogelijk te maken zal de Gronausestraat vanaf 12.00 uur tussen de Singel in Enschede en de Schoolstraat in Glanerbrug afgesloten zijn met uitzondering van vijf doorlaatposten. Hier kan verkeer onder begeleiding de route oversteken:
1. Noord-Zuid Esmarkerrondweg

2. Oostweg - Euregioweg

3. Dolphiaweg - Slankweg

4. Heidevlinder - Beringhstraat

5. Zwarteweg - Willem Barendszstraat
De afsluiting van de weg duurt tot 15.00 uur.

Om de overlast van dit evenement te beperken worden de volgende adviezen gegeven:
- Gratis parkeren bezoekers is mogelijk op het Miro terrein van 11.00 uur tot 17.00 uur.
- Bewoners langs het tracé die tussen 12.00 uur en 15.00 uur gebruik willen maken van het tracé worden dringend verzocht om hun auto of motor tijdig buiten het afgesloten traject te zetten.

- Reizigers tussen Glanerbrug en Enschede worden dringend geadviseerd om te reizen via de Rijksweg en Gronau.

- Bestemmingsverkeer voor de Esmarke en Glanerbrug west kunnen gebruik maken van de Keppelerdijk-Schipholtstraat-Tolstraat resp. Schoolstraat. De obstakels in de Keppelerdijk zijn tijdelijk verwijderd.

- Verkeer van en naar Bruggerbosch wordt verwezen via Keppelerdijk, Esmarkelaan naar de zuidelijke parallelweg en de huidige ingang aan de Gronausestraat.


Noot voor de redactie (