386c1d.jpg

Time : 8:51:41 AM
Date : Friday, July 01, 2005
Sender Name: EthiCom

Antwerpen Autovrij op 28 augustus en 18 september: ook Cultuurmarkten Zuiderzinnen doen mee

84% Antwerpenaren positief over Antwerpen Autovrij editie 2004

Voor Antwerpen Autovrij 2005 besloot de Stad de succesformule van vorig jaar in grote lijnen t e behouden. Voor het grote publiek komen er dit jaar twee autovrije zondagen, respectievelijk op 28 augustus en 18 september, telkens van 10 tot 18 uur. Het autovrije gebied blijft ongewijzigd t.o.v. vorig jaar. Dat wil zeggen dat alle autoverkeer geweerd wordt in het gebied dat ligt tussen Leien, Kaaien, Scheldestraat en Brouwersvliet. Mensen die in die periode toch met de wagen het gebied willen binnenrijden dienen een doorgangspasje aan te vragen bij de Stad Antwerpen. Antwerpen Autovrij werkt opnieuw samen met twee andere stadsfeesten: ditmaal zijn dat de Cultuurmarkt op 28 augustus en Zuiderzinnen op 18 september.

Net als vorig jaar wordt het genieten van benzineloze rust en gezelligheid op mensenmaat centraal gesteld. Er is kinderanimatie voorzien en wandelaars en fietsers krijgen opnieuw de gelegenheid om de binnenstad verkennen via bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Als primeur werd er nu ook een grotere fietsroute uitgestippeld die tot buiten het autovrije gebied loopt en de stad vanuit verrassende kijkhoeken belicht. In de binnenstad worden er knusse zit- en picknickhoekjes ingericht, waar bezoekers van de stadsstilte kunnen genieten. Danslustigen kunnen terecht op de Meir, die door de vereniging DansProvAnt wordt omgetoverd tot een danslokaal. Wie meer op cultuur belust is, kan gratis binnen in de Antwerpse stadsmusea.

In 2005 werkt Antwerpen Autovrij opnieuw samen met twee andere stadsfeesten: ditmaal zijn dat de Cultuurmarkt op 28 augustus en Zuiderzinnen op 18 september. Op 18 september wordt het autovrije gebied uitgebreid tot aan de literaire festivalzone, in de onmiddellijke omgeving van de Leopold De Waelplaats. Aan de bezoekers van beide manifestaties wordt gevraagd de wagen thuis te laten en met het openbaar vervoer naar de stad te komen, om zo optimaal te kunnen genieten van een stressloos feest.

Verkeersvrije schoolstraat

Als aanvulling op de organisatie van de autovrije zondagen, wil de Stad dit jaar 'slimme mobiliteit' ook stimuleren in het woon-school- en woon-werkverkeer. Daarom worden op donderdag 22 september, dag van de 'European Car Free Day', allerhande sensibiliserende activiteiten op touw gezet.
Zo werden de Antwerpse scholen dit jaar uitgenodigd om op 22 september deel te nemen aan een groots spelevenement waarbij stilgestaan wordt bij allerhande mobiliteitsproblematieken. Blijkbaar werd hiermee de vinger op een gevoelige plek gelegd, want de respons was overweldigend. De scholen krijgen op 22 september ook de gelegenheid om hun straat verkeersvrij te maken. Aan de ouders wordt via een ludieke infocampagne gevraagd hun kinderen op die dag op een andere manier naar school te brengen dan met de wagen. Wat het woon-werkverkeer betreft, worden de bedrijven, eveneens via een infocampagne, ingeschakeld om het gecombineerd gebruik van 'Park & Ride' en openbaar vervoer bij hun werknemers te promoten. Op 22 september zullen de gebruikers van de Antwerpse Park & Rides overigens met een leuke presentje bedacht worden.

Twee handelaars op drie gewonnen voor autovrije dag

Vorig zomer organiseerde de Stad Antwerpen voor de tweede keer Antwerpen Autovrij. Onder het motto 'kom genieten van een vrije binnenstad' werd op drie zondagen het gebied tussen Leien en Kaaien, Scheldestraat en Brouwersvliet afgesloten voor alle autoverkeer. Het initiatief bleek een schot in de roos. Mensen kwamen massaal met het openbaar vervoer naar de stad afgezakt om te genieten van een zuurstofrijke en verkeersarme stad. De Stad had op die zondagen ook allerhande activiteiten voorzien, zoals kinderanimatie en wandel- en fietsroutes. De dienst toerisme telde drie keer meer bezoekers als op een doordeweekse zondag.

Uit een bewonersenquête (op basis van 1000 telefoongesprekken) bleek dat 84 % van de ondervraagden positief stond tegenover het initiatief, terwijl iets meer dan een derde uitgesproken enthousiast reageerde. Antwerpen was duidelijk gewonnen voor het concept, want meer dan 60 % zag helemaal geen graten in een herhaling van de autovrije zondagen.
De meest verrassende reactie kwam uit de hoek van handelaars en horeca. Waar zij aanvankelijk voorzichtig reageerden bij de aankondiging, bleek dat na de laatste autovrije zondag twee handelaars op drie geen nadelen meer zag in een autovrije dag

De informatie over de verschillende initiatieven is vanaf 11 juli ook te vinden op www.antwerpenautovrij.be en op de Infolijn Stad Antwerpen: 03/22 11 333

Einde persbericht