Ingezonden persbericht


St. Openluchttheater Lochem

P E R S B E R I C H T

Openluchttheater Lochem presenteert
derde versie van Windstreken Festival

Het derde Windstreken Festival in het openluchttheater van Lochem - dat dit jaar op zondag 28 augustus wordt gehouden - biedt een verrassende terugblik op de pophistorie. Op de geboortegrond van de Achterhoekse rockers van Normaal treedt dit keer gitaarlegende Snowy White aan als hoofdact. Op het programma staan verder de band van Toto-gitarist Tony Spinner, Bertus Borgers & Foyer Rock Band en de Eelco Gelling Band.

Het Windstreken Festival wordt gehouden op historische grond. Van 1967 tot en met 1986 in het prachtige Lochemse openluchttheater het eerste jaarlijkse terugkerende popfestival van Nederland gehouden. Hoofdorganisator was destijds Joost Carlier, die nu directeur is van het aan Mojo gelieerde Loc7000. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de infrastructuur van grote evenementen, waaronder Lowlands, Arrow Rock Festival en Rockin' Park. Nederlands grootste podiumbouwer, Stageco Holland, is ook al in Lochem gevestigd, zodat deze Achterhoekse plaats een naam heeft hoog te houden op het gebied van popmuziek. Vanuit die gedachte is drie jaar geleden het Windstreken Festival ontstaan. Na een voorzichtig begin, volgde in 2004 de doorstoot met de terugkeer van Normaal. Het eerste optreden van die band vond op Hemelvaartsdag van 1975 plaats in hetzelfde openluchttheater, tijdens het al genoemde festival. Het aantal bezoekers ging toen al aardig richting het huidige maximum van het theater; zo'n tweeduizend. Gezien het verleden mikt de organisatie van het festival voorlopig op de nostalgische gevoelens die veel wat oudere popliefhebbers in het theater hebben liggen. Dat lijkt ook dit jaar weer te lukken want de speciale voorverkoop voor lokale liefhebbers wees uit dat de belangstelling groot is. Snowy White is daarbij - met zijn verleden bij Thin Lizzy en Pink Floyd - de grote trekker. Hij komt met zijn huidige band The White Flames, met onder meer de meestertoetsenist Max Middleton (ex Chris Rea). Het festival opent met Eelco Gelling die in juni voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe CD het licht liet zien. Dan volgt een optreden van Bertus Borgers die met zijn nieuwe band Nederlandstalig repertoire brengt. Dat is niet zo gek, gezien het feit dat hij de afgelopen het podium veelvuldig deelde met Raymond van het Groenewoud. Borgers heeft beloofd dat hij in Lochem een flink deel van zijn optreden zal besteden aan oud werk van zijn vroegere band Sweet d'Buster. Dus het publiek kan zich voorbereiden op onder meer de 'oerversie' van 'Still Believe'. Minder oud, maar muzikaal zeer interessant is de Amerikaan Tony Spinner. Sinds 1999 maakt hij deel uit van Toto, waar hij tweede gitaar en tweede stem voor zijn rekening neemt. Met zijn eigen band gooit hij het echter over een geheel andere boeg. Hij leeft zich dan uit in eigen repertoire dat nog het meest doet denken aan Stevie Ray Vaughan en Creedence Clearwater Revival. Ook goede covers om de feestvreugde te verhogen gaat hij niet uit de weg. Spinner laat zich in Lochem vergezellen door een landgenoot op slaggitaar en een geheel Nederlandse ritmesectie, bestaande uit Han Neijenhuis (drums) en Pascal Groenen (bas).

Het Windstreken Festival wordt gehouden op zondag 28 augustus van 13.30 tot 19.30 uur in het openluchttheater van Lochem. Kaarten zijn voor 22 euro verkrijgbaar bij de VVV in Lochem. Reserveren is mogelijk via internet op het adres www.lochemcultureel.nl. De daar gereserveerde kaarten kunnen aan de kassa worden afgehaald tegen betaling van 25 euro per stuk. Dat is ook de prijs voor kaarten die op de dag zelf aan de kassa worden verkocht, zolang ze voorradig zijn. ------------------------------------------------e-i-n-d-e--p-e-r-s-b-e-r-i-c-h-t-------------------------------------- NOOT VOOR DE REDACTIE,