Gemeente Ambt Montfort


Grensparkdag 2005: 28 augustus

Water is leven in het Grenspark Maas-Swalm-Nette

Op zondag 28 augustus 2005 is het weer zo ver!
Op drie verschillende plaatsen, waarvan twee in Duitsland (Wachtendonk en Wildenrath) en één in Nederland (Heel) wordt dan Grensparkdag gevierd. Grensparkdag staat dit jaar geheel in het teken van het thema water, omdat dit een belangrijk element is voor het ontstaan en de ontwikkeling van dit grensgebied. Om het belang van water onder de aandacht te brengen kun je tijdens de Grensparkdag bijvoorbeeld kijken naar theatergroep Pitboel, je eigen schepnet maken en op zoek gaan naar waterdiertjes, informatiestandjes bekijken of meedoen met het waterorkest. Ook kun je op alle locaties lekker wandelen of fietsen (onder leiding van een watergids).
Of help je Willy het Watermonster liever op weg naar Wachtendonk, voor een wateronderzoek? Er is in ieder geval genoeg te doen voor jong en oud!

Locaties:

- Watercentrum (WML) in Heel

- NABU Naturschutzpunkt Haus Wildenrath in Wegberg-Wildenrath en
- Naturparkzentrum Haus Püllen in Wachtendonk
- Diverse bezoekerscentra in de regio

Het volledige programma is te vinden op www.grenspark-msn.nl en www.ivn.nl/limburg

Ontstaan Grensparkdag
Dit jaar wordt Grensparkdag voor de zevende keer georganiseerd door een samenwerkingverband tussen het IVN Consulentschap Limburg, het Grenspark Maas-Swalm-Nette en het Duitse Naturpark Schwalm-Nette. 21 Duitse en Nederlandse bezoekerscentra helpen om invulling te kunnen geven aan het thema. Om de grensoverschrijdende samenwerking en betekenis van het Grenspark Maas-Swalm-Nette te benadrukken wordt jaarlijks op de laatste zondag van augustus gezamenlijk Grensparkdag georganiseerd om het Grenspark onder de aandacht van het brede publiek te brengen.

Thema: Water
Nederland en Duitsland zijn met elkaar verbonden door linten van water. Verschillende rivieren stromen vanuit Duitsland Nederland binnen zonder te beseffen dat ze een grens overschreden hebben. Grenzen bestaan immers niet in de natuur. Grenspark Maas-Schwalm-Nette is een voorbeeld van een grensoverschrijdend gebied met karakteristieke landschappen en natuurgebieden dat zich tot een zogenaamde Grenspark heeft samengesloten.

Dit jaar staat water centraal op de grensparkdag. Water heeft immers grote invloed gehad op het ontstaan van dit Grenspark en ook in de toekomst zal dit zo blijven. Samenwerking tussen Nederland en Duitsland is om deze reden noodzakelijk. Want: water stopt niet bij grenzen, daar zouden mensen een voorbeeld aan moeten nemen.

Meer informatie
De folder met het complete dagprogramma is gratis te verkrijgen in alle Nederlandse en Duitse bezoekerscentra, VVVs, bibliotheken en gemeentehuizen binnen het Grenspark maar ook op www.grenspark-msn.nl.

Contactpersonen: Silke Weich (0475-386492), Karen Schreurs (0475-386460)
Email: silke.weich@grenspark-msn.de , k.schreurs@ivn.nl Website: www.grenspark-msn.nl en www.ivn.nl/limburg

De Grensparkdag is onderdeel van het INTERREG III-A project "Grenspark Maas-Schwalm-Nette in the Picture". Het project wordt medegefinancierd door het EU-Programm INTERREG III-A van de der euregio rijn-maas-noord, de provincie Limburg, de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de Regio Noord- en Midden-Limburg, het Naturpark Schwalm-Nette, het Staatsbosbeheer und de aan het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Schwalm-Nette deelnemende Nederlandse gemeenten.