Ingezonden persbericht

Groot aantal artiesten op de bres voor Tibet

HILVERSUM, 20050826 -- Op zondag 28 augustus vindt van 13.00 tot 23.00 uur het unieke festival Ticket For Tibet plaats op het Aquabest terrein bij Eindhoven. Het is voor het eerst in Nederland dat artiesten zich op grote schaal inzetten voor Tibet. Beef, de Heideroosjes, Racoon, Bob Fosko en vele anderen laten hun stem horen voor de geweldloze strijd van het Tibetaanse volk. Ook Tibetaanse artiesten als Namgyal Lhamo maken deel uit van de line-up. De presentatie is in handen van Eric Corton. DefP en Peter Pan Speedrock spelen het nummer 'Werelddelen' dat speciaal voor Ticket For Tibet is geschreven.


Verder spreekt Boris Dittrich over het belang van het ondersteunen van de Tibetanen. Het publiek wordt opgeroepen te tekenen voor de vrijlating van de Panchen Lama die dit jaar tien jaar is vermist. De meidengroep Party's 'Cool beloont de kinderen die de mooiste wensen voor de Panchen Lama hebben gemaakt. In een Tibetaans dorp kunnen jong en oud kennis maken met Tibet door middel van workshops, eten, zang en dans.

In een speciale boodschap voor het festival zegt Z.H. de Dalai Lama: 'Onze culturele tradities vormen een kostbaar onderdeel van het werelderfgoed. De mensheid zal armer zijn als we deze verliezen. Ik wil persoonlijk, en namens de zes miljoen Tibetanen die lijden, onze oprechte waardering en dankbaarheid aan alle participanten, en met name de artiesten, overbrengen.'

Het centrale thema op Ticket For Tibet is de actie voor de vrijlating van de Panchen Lama, een van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet. Hij werd in 1995 op zesjarige leeftijd samen met zijn familie ontvoerd door de Chinese autoriteiten. Een team van vrijwilligers zal handtekeningen inzamelen die samen met tienduizenden andere handtekeningen uit de hele wereld op 19 september in Genève worden aangeboden aan het VN-Comité voor de Kinderrechten, waaraan China moet rapporteren.

De politieke en religieuze onderdrukking in Tibet neemt de laatste jaren toe. Het Tibetaanse volk heeft geen vrijheid van religie en meningsuiting en ondervindt discriminatie op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en werkgelegenheid. Deze situatie zal verergeren op het moment dat de spoorlijn van Golmud (China) naar Lhasa in 2007 is gerealiseerd. De toenemende migratie van Chinezen naar Tibet leidt tot verdere economische marginalisering van de Tibetanen en vormt een grote bedreiging voor de Tibetaanse cultuur.

Sinds 2002 is er contact tussen vertegenwoordigers van de Chinese en Tibetaanse regering. De vierde ronde besprekingen vond recentelijk plaats in juni 2005 in Bern. Dit proces biedt een opening om tot een vreedzame oplossing voor het Tibetaanse vraagstuk te komen. 'China hecht in het toenemende mate belang aan zijn relatie met Europa en actieve steun vanuit Nederland is op dit moment dan ook van het grootste belang. Met praten alleen is Tibet niet geholpen. Hartverwarmende acties als Ticket For Tibet zijn hard nodig,' aldus Tsering Jampa, voorzitster van de Tibet Support Groep Nederland.

Ticket For Tibet is een initiatief van de Tibet Support Groep Nederland in samenwerking met NCDO, Extrema, Blixxem, Royal3 en vele anderen. Meer informatie over het festival is te vinden op: www.ticketfortibet.com



Ticket for Tibet