Ingezonden persbericht

16Down, Def P en Peter Pan Speedrock op Ticket for Tibet

Kaartverkoop gestart

HILVERSUM, 20050622 -- Ticket for Tibet sluit de zomer af met een bijzonder festival. Binnen- en buitenlandse bands spelen op zondag 28 augustus op het Aquabest-terrein bij Eindhoven. Daarmee vragen ze aandacht voor de onderdrukking van Tibet en de nu tien jaar vermiste Panchen Lama. Naast 16Down, Osdorp Posse en Peter Pan Speedrock staan ook Face Tomorrow, Kirsten, Tacker, Jovink en de Voederbietels, The Apers, Dread Lock Pussy, Bob Fosko, pEp en Tibetaanse artiesten, waaronder Loten, op het programma.


Ticket for Tibet is meer dan een muziekfestival. In navolging van grote Tibetfestivals in het buitenland, wil Ticket for Tibet aandacht vragen voor de onderdrukking van het Tibetaanse volk. In 1949 vielen Chinese troepen Tibet binnen en bezetten het land. Sindsdien worden de Tibetanen en hun cultuur ernstig onderdrukt. China schendt systematisch de mensenrechten, waaronder vrijheid van religie en meningsuiting. Als gevolg van de bezetting lieten naar schatting 1,2 miljoen Tibetanen het leven.


Nederland heeft een lange traditie van democratie, vrijheid en steun voor Tibet. Het is belangrijk dat we deze steun nu daadwerkelijk laten zien! Voor slechts ¤22,50 heeft de bezoeker een ticket voor Tibet en kan de hele dag genieten van bands, stunts, cabaretiers, Tibetaanse optredens, sprekers en culturele activiteiten. Kijk voor meer informatie op www.ticketfortibet.com.


Def P en Peter Pan Speedrock werken speciaal voor het festival aan een song over Tibet. Voor actuele informatie hierover volg de website of wacht op de volgende berichten.


Het motto van de dag is de vrijlating van de 11e Panchen Lama, één van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet. In 1995 erkende de Dalai Lama Gedhun Choekyi Nyima als 11e Panchen Lama. Vlak daarna ontvoerde de Chinese regering hem en zijn familie en sindsdien is er niets meer van hen vernomen. China benoemde een andere - aan haar loyale - jongen als 11e Panchen Lama en dwingt Tibetanen om hem te accepteren. Een schokkend voorbeeld van het Chinese beleid om controle over het Tibetaanse volk te krijgen. In internationaal verband voert de Tibet Support Groep Nederland actie om in deze zaak de steun van het VN-Comité voor de Kinderrechten te krijgen, waaraan China in september moet rapporteren. Het Comité moet van China de toezegging krijgen dat zij Gedhun Choekyi Nyima kan ontmoeten.



Ingezonden persbericht