Koninklijke Nederlandse Schaakbond

EU jeugdkampioenschap te Mureck

Paspoort, alstublieft (dag 8)

Mureck ligt op de grens met Slovenië. De grens is wat breder dan normaal, omdat de Mur (de grensrivier) alle regen van de afgelopen dagen moet afvoeren. Dat levert hier geen problemen op. Tiroler en Beierse toestanden kennen ook wij alleen uit de krant. Vandaag besluiten we het nieuwe stukje EU te bezoeken. Opmerkelijk is dat de Oostenrijkse douane onze paspoorten wil zien omdat we het land uitgaan. Zouden ze ons willen vasthouden? Anyway, we kunnen nu zeggen dat we in Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië geweest zijn. Vooral leuk voor Milly, want haar school is al begonnen. Nu kan ze zeggen dat ze een goed alternatief educatief programma heeft gevolgd.

Vader Tim heeft vandaag heel andere belevenissen. Mureck is een erg veilig plaatsje, maar niet als je veters wilt strikken. Als hij hiermee bezig is, heeft hij plotseling een hond aan zijn broek hangen. De postbode was blijkbaar net geweest, en het beestje was nog wat haplustig. Of de broek het gehouden heeft, is de verslaggevers niet bekend.

De start van onze schakers vandaag is veelbelovend. Net als gisteren treft Lisa Schut een tot in de puntjes voorbereide, want Oostenrijkse tegenstander. Van een 1. c4 speler maak je echter niet in 1 dag een getalenteerde drakendoder. Lisa speelt gewoon haar eigen spelletje, komt even slecht te staan, maar haar tegenstander heeft duidelijk geen idee hoe je een koningsaanval moet spelen. Met een diepe combinatie, inclusief verrassende tussenzet, wint Lisa een stuk. Even later is het mat. Wij hadden graag een fragment laten zien, maar de partijen staan op het moment van schrijven helaas nog niet online.

Mark heeft zijn coach beloofd zich in zijn laatste 2 partijen prima te amuseren. Het begint inderdaad erg leuk. Zijn tegenstander maakt een foutje in de opening. In stellingen waarin hij het initiatief heeft, is Mark op zijn best. Dat is ook nu te zien: Mark houdt op bekwame wijze de druk vast en dat leidt min of meer geforceerd tot stukwinst.

Zyon heeft er na de viervoudige pionwinst van gisteren weer veel zin in. Hij zet zijn partij weer gezond op en bouwt via de open c-lijn een aangename drukstelling op. Drie trucjes zijn goed voor evenveel pionnen. Als Zyon zijn vrijpionnen in beweging zet, houdt wit het voor gezien.

Nicky concurreert met Lisa om de partij van de dag. In een vlijmscherpe Noteboomvariant wij Hollanders houden wel van hot en spicy ontstaat de gebruikelijke race tussen de zwarte vrijpionnen op de a- en b-lijn en de witte centrumactie. Met nog maar 1 minuut op de klok slaat hij met een krachtige combinatie toe. Ja, hier winnen we wel van die Mannschaft!

Milly haalt vandaag het Aljechinpaard van stal. Haar tegenstander is duidelijk niet gewend om paarden zo snel te zien rondhuppelen (of knorreborren in Murecktermen) en weet dan ook helemaal niets te bereiken. Daarna ziet het er goed uit voor Milly, maar helaas zit er nergens een truc in. Dan maar remise.

Minder goed nieuws is er van Lisa Hortensius en Talitha. Lisa krijgt een ongebruikelijke opening te verwerken. Ze pakt dit echter goed aan, waardoor haar tegenstander zich genoodzaakt ziet zijn expansiedrift te vroeg te etaleren. Lisa kan de naar voren geschoven pion op f5 slaan, maar kiest een andere eveneens goede verdediging. Wit bleef echter wel in de aanval en vlecht een truc in de stelling, waarmee hij een kwaliteit wint en bovendien de dames ruilt. Hierdoor komt Lisa in een kansloos eindspel en moet even later de vlag strijken.

Talitha speelt tegen Harry Potter, eh Streeter (hij lijkt er echt op!). Talitha krijgt aanvankelijk een klein plusje. De koningstelling van haar tegenstander is verzwakt. Dat levert een pion op, hoewel zwart wel wat tegenspel heeft. Vrij snel daarna vergist Talitha zich verschrikkelijk, wat meteen de partij kost. Erg jammer.

Ook Robin heeft geen leuke dag. Zijn tegenstander speelt een iets andere opstelling dan verwacht en krijgt een klein voordeeltje. Het is voor zwart zeer moeilijk om tegenspel te krijgen en Robin weet het ook niet te ontwikkelen. Hij moet daarvoor erg lelijke zetten doen en als echte schaker is hij daartoe niet bereid. Nu echter wordt de druk langzaam groter, en ondanks stug spel kan hij het op het eind niet meer bolwerken.

Donna heeft vandaag de langste partij. Wat begon met een dappere 1.e4 e5 gaat via een zeer spannend middenspel tenslotte over in een zeer lastig toreneindspel met een pion minder. Helaas lukt het niet dit eindspel te houden, maar tot op het moment van dit verslag wordt er nog op geanalyseerd.

Wat tot slot niet onvermeld mag blijven, is dat een aantal personen hier helemaal verslaafd is geraakt aan Sudokus. Vooral Nicky en Heleen vormen een goed team. Het koppel Dolf en Dharma komt met een andere oplossingstechniek ook tot goede resultaten.

                 R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 totaal
Lisa Schut       1  1  0  0  1  0  0  1  4
Milly Schakel    0  1  1  ½  0  ½  0  ½  3½
Zyon Kollen      1  0  ½  ½  0  0  1  1  4
Robin van Kampen 1  1  1  1  0  1  1  0  6
Talitha Munnik   1  0  ½  1  ½  ½  0  0  3½
Lisa Hortensius  0  0  1  1  0  ½  0  0  2½
Nicky Law        0  0  1  1  1  0  1  1  5
Mark Haast       0  1  0  1  ½  ½  ½  1  4½
Donna Schut      1  ½  1  0  1  0  1  0  4½
(Dolf Meyer en Dharma Tjiam)

---