Politie Groningen

Persberichten zondag 28 augustus 2005

Provincie Groningen 28-08-2005 -

Groningen: man aangehouden voor inbraak
Een 26-jarige inwoner van Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor inbraken in verschillende schuurtjes achter woningen aan de Stuurhut in de stad. De man die in dezelfde buurt woont, had vermoedelijk zeven verschillende schuurtjes opengebroken. De politie werd getipt over deze inbraken en trof de man aan op een parkeerplaats aan de Stuurhut. Hij had een breekijzer bij zich en een nader onderzoek in zijn eigen schuurtje leverde een bromfiets op die hij zojuist uit een schuurtje van een buurtbewoner had meegenomen. Tevens werden nog enkele andere spullen aangetroffen waarvan de man zelf aangaf dat hij deze had gestolen. De 26-jarige man is voor nader onderzoek ingesloten. De gedupeerde buurtbewoners zijn met een brief op de hoogte gesteld van de inbraken en de mededeling dat ze overdag aangifte kunnen doen.

Groningen: slingerende brommobieler bekeurd voor rijden onder invloed Een 45-jarige bestuurder van een brommobiel uit de stad is zaterdagnacht op de Emingaheerd in de stad aangehouden voor rijden onder invloed. Surveillerende agenten constateerden dat de men slingerend reed, hetgeen aanleiding was voor een nader onderzoek. Daarbij bleek dat de man stevig had gedronken. Hij had 1.5 promille alcohol in zijn bloed. Hij kreeg een rijverbod. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: stel aangehouden voor diefstal uit artiestenruimte Noorderzon
De politie heeft met behulp van enkele getuigen zaterdagavond een 44-jarige inwoner van Hoogezand en diens 37-jarige vriendin aangehouden voor diefstal van enkele spullen uit de artiestenruimte van de grote tent op het Noorderzonterrein in het Noorderplantsoen in de stad. De man was betrapt door de betreffende artiest van die avond, een 42-jarige inwoonster van Groningen. Ze kwam na haar optreden terug in de kleedruimte op het moment dat de man haar tas overhoop haalde. De man vluchtte, maar werd gevolgd door enkele mensen die op het hulpgeroep van de aangeefster waren afgekomen. De 37-jarige vriendin voegde zich vervolgens bij de vluchtende man. Onderweg slaagde de achtervolgende mensen erin de verdachte vast te pakken, maar hij sloeg met een stok van zich af en de vriendin dreigde de mannen met een mes te steken. Het tweetal kreeg bovendien hulp uit onverwachte hoek. Een voorbijrijdende automobilist meende dat het tweetal werd gemolesteerd en bemoeide zich ermee, niet wetende dat het om een burgerarrestatie ging. Omdat de overmacht te groot werd lieten de achtervolgers de man en de vrouw gaan. De vrouw verdween daarna weer in het
Noorderplantsoen. De man slaagde erin een lift te krijgen van enkele voorbijgangers. Aan de hand van een foto herkende de aangeefster later het tweetal. Het waren bekenden van de politie. Ze werden in de loop van de nacht aangehouden in hun woning in Hoogezand en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Winsum: vernielingen gepleegd, politie zoekt getuigen
De politie onderzoek enkele vernielingen die zaterdagnacht omstreeks 4.00 uur zijn gepleegd in het centrum van Winsum. Hier betreft een hekwerk vernield aan de Nieuwstad, een raam van twee schuurtjes en een hekwerk aan het Kerkpad en een raam van een woning aan de Oosterstraat. Twee jongens werden aangewezen als mogelijke daders. Toen de politie het tweetal confronteerde met een van de aangevers, bleek het om twee andere jongens te gaan die mogelijk in aanmerking komen voor de vernielingen. De politie is op zoek naar getuigen van de vernielingen en verzoekt aan hen om contact op te nemen met de politie in Zuidhorn, telefoon 0900-8844 (lokaal tarief).

Bedum: bomfietser en duopassagier gewond na ongeval
Een 18-jarige bromfietser uit Groningen n en diens duopassagier, een 16-jarige inwoner van het Friese Opeinde zijn zaterdagnacht gewond geraakt toen ze op het fietspad langs het Boterdiep ten val kwamen. Vermoedelijk merkte de bromfietser een slinger in het fietspad te laat op waardoor hij in de remmen moest . Ze zijn met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Controle alcohol
Op diverse plaatsen in de provincie zijn zaterdagavond en nacht alcoholcontroles gehouden. Daarbij moesten tientallen bestuurders een ademtest afleggen. Nagenoeg in alle gevallen was de uitslag gunstig en bleken de bestuurders geen alcohol te hebben gedronken of bleven onder de limiet van 0.5 promille. Op de Provincialeweg in Kornhorn evenwel bleek een 38-jarige automobilist uit Oostermeer te veel te hebben gedronken. Hij had 0.8 promille alcohol in zijn bloed. Hij kreeg een rijverbod van enkele uren en een proces-verbaal.

Sauwerd: gewonden bij ongeval
Bij een frontale aanrijding op de Provincialeweg in Sauwerd raakten zaterdagmorgen twee inzittenden van een personenauto gewond en inzittende van een busje. Ze zijn met onbekend letsel voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Het betrof een gezin uit Haaksbergen, bestaande uit vader, moeder en vier kinderen, die met het busje in botsing kwam met de personenauto. De personenauto kwam vanuit de richting Winsum. De bestuurder moest vol in de remmen omdat hij vermoedelijk met grote snelheid een voorligger naderde die zich hield aan de maximumsnelheid van 50 km/u. Daardoor en mogelijk ook om een botsing met de voorliggeer te voorkomen kwam de personenauto op de linker weghelft terecht en botste daar frontaal op het busje dat uit tegengestelde richting naderde. De 46-jarige bestuurder van de bus kon een botsing niet meer voorkomen. Van de bestuurder van de personenauto, een 25 jarige inwoner van Winsum is een bloedproef afgenomen, omdat hij onder invloed van alcohol was. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De beide autos raakten zwaar beschadigd. Het verkeer is gedurende twee uren omgeleid via alternatieve routes.