Ingezonden persbericht



---

P+ People Planet Profit: het Duurzame Nieuws van de Week
---


* 28-08-2005: Duurzaamheidsnieuws deze zomer in het kort

Voor velen is de vakantie inmiddels weer voorbij. Wat heeft u de afgelopen zomer gemist? P+ maakte deze week een overzicht van enkele hoogtepunten duurzaam nieuws uit de nationale en internationale pers. Met de P+ webtip naar de originele bron. Bent u weer helemaal bij.

Einde subsidies stimuleert duurzame landbouw

Oké, het is hypothetisch maar wel veelzeggend: in een studie vonden onderzoekers van de Universiteit van Californië dat afschaffing van landbouwsubsidies voor een economische opleving kan zorgen waarvan vooral de biologische sector profiteert. Als de subsidies zouden verdwijnen, daalt de oppervlakte kantoenplantages in Tulare County (Calif.) ten faveure van alfalfa, een kiemplantje. De werkgelegenheid verzevenvoudigd en de milieuvervuiling neemt zienderogen af (katoen is een grootverbruiker van pesticiden en water).

Staten en federale overheid VS oneens over Kyoto

Negen noordoostelijke Amerikaanse staten ­ waaronder New York, Maine, Connecticut, Vermont en New Hampshire ­ werken aan een plan voor een CO2 plafond om de uitstoot van het belangrijke broeikasgas met tientallen procenten te beteugelen. Het voorstel komt op het moment dat ook doorslaggevende staten als Californië, Washington en Oregon soortgelijke wetgeving overwegen. Milieuactivisten hopen dat de splijting der geesten alsnog tot nationale wetgeving zal leiden, in lijn met het Kyoto-protocol dat president Bush juist heeft afgewezen.

Wal-Mart wat milieuvriendelijker..?

Om haar negatieve imago wat op te poetsen, heeft Wal-Mart, Amerika's grootste supermarktketen, een milieuvriendelijke winkel in het noorden van Dallas geopend. Daar maakt men onder meer gebruik van een windturbine en opvang van regen voor toiletten. Manager Don Mosely verwacht niet dat alles gaat werken. Dat is wel anders bij Whole Foods, de grootste verantwoorde retailketen in de VS, die al van enkele dozijnen windturbines duurzame stroom afneemt...

Merken beïnvloed door klimaatverandering

Een recent rapport van de 'Carbon Trust' uit Groot-Brittannië stelt dat merken zullen worden beïnvloed door de discussie over klimaatverandering. ³Maar we weten nog niet tot welke hoogte², zegt CEO Tom Delay. De Carbon Trust is enkele jaren geleden in het leven geroepen om ondernemingen en de publieke sector te helpen broeikasgassen te reduceren.

Internethandel motor achter verdwijnen diersoorten

Een gorilla als huisdier in Londen of een tijger in de achtertuin in Maine? E-commerce is volgens de IFAW (international Fund for Animal Welfare) verreweg de grootste ramp voor bedreigde diersoorten. ³Handel op internet is gemakkelijk, goedkoop en anoniem², zegt directeur Phyllis Campbell-McRae. ³Het wordt tijd dat overheden en webbeheerders hun verantwoordelijkheid nemen, voordat het te laat is.²

Deze P+ webtips op archiefpagina: http://www.p-plus.nl/artikel.php?IK=498

Vakantieland voor sprinkhanen

De kusten aan de Middellandse Zee worden in de toekomst waarschijnlijk te warm voor vakantiegangers. Sprinkhanen varen er echter wel bij. Volgens een recent rapport van het Franse Observatorium voor het Effect van de Opwarming van de Aarde (ONERC) zal de temperatuur in Frankrijk aan het eind van deze eeuw met negen graden stijgen. Sommige vissoorten zullen uitsterven, ouderen krijgen het benauwd en sprinkhanen rukken op.

Boren arctisch gebied aangevochten

Een dozijn invloedrijke milieuorganisaties in de VS protesteert fel tegen boringen van Exxon Mobil in Alaska en haar pogingen om de klimaatverandering te bagatelliseren. De NGOs - waaronder Greenpeace en de Sierra Club - maken vooral bezwaar tegen hun lobby om in het 'Arctic National Wildlife Refuge' naar olie te gaan boren. Het is Alaska's laatste, ongeschonden natuurreservaat.

Van Geel trekt stimulering bio-brandstof niet

Een verhoging van dieselaccijns om bio-brandstof te financieren is voorlopig van de baan. Het kabinet keert de extra inkomsten uit aardgas uit door voorlopig geen accijnsverhoging door te voeren. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) dacht voor de zomer nog aan verhoging van dieselaccijns om automobilisten aan bio-brandstof in plaats van aan vervuilende diesel te krijgen.

Vrachtwagens Californië met emissiesysteem

De Californische overheid overweegt om op grote vrachtwagens computersystemen te installeren die de CO2 emissies op drukke wegen gaan meten. Vorig jaar september nam de 'Air Resources Board' als eerste in de VS wetten aan om de uitstoot met 25 procent in 2009 terug te dringen. Ingewijden menen dat een wijziging van federale wetten nabij is.

Duurzame energie uit voedselresten

Wageningen UR (WUR) heeft een innovatie op energiegebied: easy slurry. Keukenafval komt uit een spoelbak in ondergrondse opslagtanks terecht. Vervolgens wordt het afval door tankauto's ingezameld, bewerkt en aangeleverd bij een biogasinstallatie. Uit een onlangs gehouden symposium op een van WUR's proefboerderijen bleek dat verschillende bedrijven al grote interesse hebben.

Deze P+ webtips op archiefpagina: http://www.p-plus.nl/artikel.php?IK=496

Eurobiljetten van schone katoen

In onze eurobiljetten zit katoen verwerkt, maar helaas geen biologisch verbouwde. Onder aanvoering van de CNV Jongeren is de hele zomer campagne gevoerd. Inmiddels zijn zowat 8.000 'stinkende euro's' symbolisch schoongewassen. Op 12 september gaan de vakbondsjongeren samen met ICCO reiservaringen presenteren. De Nederlandse Bank werkt mee aan het testen van proefmonsters katoen, die door Solidaridad zijn aangeleverd.

De vijfsterrenlandschappen van Nederland

Wie thuis is gebleven, heeft er misschien al wel eentje gepakt. Want het was in Nederland meer weer om te lopen, dan om aan het strand te zitten. De krant schreef er over, maar het internet blijkt onverslaanbaar om even na te zoeken welke elf Nederlandse landschappen 5 sterren van Natuur en Milieu kregen (onder andere Geul- en Gulpdal, Drentsche Aa, Schiermonnikoog, Weerribben) en welke het met minder waardering van natuurkenners moeten doen.

Rotterdam wil vloeibare aardgasterminal

De slag om de vloeibare aardgasmarkt is begonnen. Groot-Brittannië bouwt aan drie terminals, in Zeebrugge staat er al een en Rotterdam is aan een studie begonnen. Op zijn vroegst kan de eerste opslag eind 2009, begin 2010 gereed zijn. Geïnteresseerde partijen: Gasunie, Vopak, Petroplus, Shell en het Havenbedrijf Rotterdam. Aardgas dat niet met een pijpleiding op de plaats van bestemming kan worden gebracht, kan in gekoelde vorm (LNG) met grote tankers vervoerd worden. Gas is een schonere fossiele brandstof dan olie. Bovendien zijn de wereldvoorraden groter.

'Eet meer vis' blijkt niet meer gezond

De vertaling van 'The End of the Line' is uit, in Nederland simpelweg 'Leeg' geheten. In dit boek van de Britse milieu-journalist Charles Clover wordt duidelijk dat de reclameslogan 'Eet meer vis' met onmiddellijke ingang verboden moet worden. De oceanen worden overbevist. De afgelopen vijftig jaar is 90 procent van de grote vissen (tonijn, zwaardvis, marlijn) verdwenen. Hou het bij haring, AUB.

Apeldoorn gaat aan rioolwarmtenet

De gemeente Apeldoorn, het waterschap Veluwe en energiebedrijf Essent gaan energie opwekken uit menselijke poep en pies. Bewoners van de nieuwe wijk Zuidbroek kunnen straks badderen dankzij een prachtig systeem waarbij de uitwerpselen eerst bacterieel worden gezuiverd, dan vergist tot gas, dat vervolgens wordt verbrand, die warmte zet rotoren in beweging en een warmtekrachtmotor levert de elektriciteit naar de boiler om te kunnen douchen.

Deze P+ webtips op archiefpagina: http://www.p-plus.nl/artikel.php?IK=497

*27-08-2005: FMO into clean energy for Benin and Togo

The Netherlands Development Finance Company (FMO) has decided to participate in the West African Gas Pipeline. This 560 million dollar project will start transporting gas from the Nigerian oil fields to Benin, Ghana and Togo in 2006. The project is meant to end the gas flaring in Nigeria and to deliver clean energy to countries severely suffering from energy shortage.

Meer hierover en P+ webtip... http://www.p-plus.nl/artikel.php?IK=499


---

Op verzoek van lezers bieden wij deze P+ Nieuwsbrief in energievriendelijke Plain Text-standaard aan. Wie nu op deze gratis service wil aanmelden: ga naar de website en vul het formulier 'abonneer op weekly e-Newsletter' in, of mail editor@p-plus.nl bij afmelding. Door de link met Google rechts bovenin de homepage is de website van P+ een perfecte startpagina. Dit geldt vooral voor mensen die elke werkdag om 8.00 uur 's ochtends de dag willen beginnen met een positief bericht over duurzame ontwikkeling. Steeds meer lezers halen de nieuwskoppen en inleidingen elke dag op als RSS Feed: http://www.p-plus.nl/mvo.xml

---

© P+ People Planet Profit 2005