Politie Limburg-Zuid

| |

Regiopolitie Limburg Zuid
| |

|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |
Onderwerp : Persbericht
Afkomstig van : Bert Boosten/ Chris Timmermans Datum : zondag 28 augustus 2005

Opmerkingen : Geen

Maastricht; achtervolging vanuit België eindigt in Maastricht

In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.20 uur eindigde de achtervolging van een Franse auto vanuit België op het Tongerseplein in Maastricht. De twee inzittende van de auto, een 30-jarige man en een 19-jarige vrouw uit Verdun (F), konden ter plaatse worden aangehouden.

Belgische politiemensen achtervolgden de auto vanuit Vroenhoven omdat de bestuurder een snelheidsovertreding had gepleegd.

Omdat de auto richting Nederlandse grens reed en het risico te groot werd, staakten de Belgische politiemensen de achtervolging en waarschuwden de Maastrichtse collega's. Even later bleek dat de bewuste auto op het Tongersplein in Maastricht tegen een verkeerspaal was gebotst.

De twee inzittenden van de auto verklaarden dat zij harddrugs bij zich hadden die zij tijdens de achtervolging hadden weggegooid.

Maastricht; politie houdt drie jongens aan voor mishandeling

Zaterdagavond omstreeks 23.50 uur heeft de politie op de Grote Gracht in Maastricht drie jongens uit de plaats (15 en 16) aangehouden. Zij worden ervan verdacht kort daarvoor op de Sint Catharinastraat een 15-jarige Maastrichtse jongen te hebben mishandeld. Het slachtoffer werd om onduidelijke redenen meerdere malen in zin gezicht geslagen, waarbij een van de aangehouden verdachten het slachtoffer ook een kopstoot gaf. Het drietal werd ingesloten.

Maastricht; woningbrand door frituurpan

Zaterdagavond 21.45 uur brak brand uit in een woning aan de Schildruwe in Maastricht. De 37-jarige bewoonster wist zich samen met een hondje in veiligheid te brengen. De vrouw verklaarde dat de brand vermoedelijk was ontstaan door oververhitting van een frituurpan. Op zeker moment is de vrouw in de woonkamer op een bank in slaap gevallen. Zij werd wakker omdat haar hond begon te blaffen, waardoor zij de woning tijdig kon verlaten.

De brandweer bluste de brand. De schade was aanzienlijk.

Maastricht; ernstige gewonde bij aanrijding

In de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 04,45 uur raakte een 19-jarige inwoner van Maastricht ernstig gewond toen hij met zijn auto op de Franciscus Romanusweg in Maastricht tegen een boom botste. Het slachtoffer werd in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis in Maastricht overgebracht. Omstanders wisten een beginnende brand te blussen.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de aanrijding. Er zijn aanwijzingen dat de bestuurder met hoge snelheid heeft gereden.

Geleen; papier in brand gestoken in flatgebouw

Onbekenden hebben zaterdagavond omstreeks 23.50 uur brand gesticht bij de ingang van een flatgebouw aan Gerardusstraat in Geleen. Een kartonnen doos met daarin een hoeveelheid papier brandde en zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Uit voorzorg hebben de bewoners de uit drie verdieping tellend flatgebouw verlaten. Eén bewoonster werd in verband met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis overgebracht. Zij kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

De politie stelt een onderzoek in naar deze brandstichting.

Sittard; politie zoekt dader steekpartij

Zaterdagavond omstreeks 22.00 uur vond er op de Broeksittarderweg in Sittard een steekpartij plaats, waarbij een 28-jarige inwoner uit die plaats gewond raakte. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis opgenomen met in ieder geval één snee in de linker zijde van zijn lichaam. De man is niet in levensgevaar. De dader die in gezelschap van een meisje was, is vermoedelijk weggerend in de richting van de Hendrik Luijtenstraat.

De politie stelt een onderzoek naar de juiste toedracht van de steekpartij.

Maastricht; regionale alcoholcontrole

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een regionale alcoholcontrole gehouden. Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg werden ruim 2100 automobilisten waaronder enkele fietsers gecontroleerd. In 22 gevallen werd een proces-verbaal opgemaakt in verband met teveel drankgebruik. Onder degene die een proces-verbaal kregen waren twee fietsers.

Kerkrade; man rijdt tegen geparkeerde auto's aan. Zaterdag 27 augustus is omstreeks 01.00 uur een man met zijn voertuig tegen een tweetal geparkeerd staande auto's gereden en vervolgens meteen doorgereden. Politieagenten die ter plekke waren gekomen, kregen van omstanders een kentekenplaat overhandigd. Aan de hand van het kenteken namen de agenten contact op met de eigenaar van het bijbehorende voertuig, die aanvankelijk ontkende iets met de aanrijding te maken te hebben.

Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de man - een 18-jarige inwoner van Kerkrade - meer wist van de aanrijding, werd hij aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau in Heerlen overgebracht. Later troffen agenten het voertuig van de man aan, geparkeerd in een parkeervak in de Jonkbergstraat. Het voertuig vertoonde aan de voorzijde zware schade. Hoewel de Kerkradenaar in het politiebureau bij zijn oorspronkelijke verklaring bleef, gaf hij uiteindelijk toe het voertuig te hebben bestuurd en verantwoordelijk te zijn voor de aanrijding. Na overleg met justitie werd de zaak via snelrecht afgehandeld.

Simpelveld; minderjarigen stichten brand in schoolgebouw Twee jongens van 14 jaar hebben op vrijdag 26 augustus omstreeks 19.30 uur brand gesticht in de Clara Feyschool, gelegen aan de Kloosterstraat in Simpelveld. Brandweer en politie waren snel ter plaatse en de brand was snel geblust. Getuigen verklaarden aan de politie dat twee jongens, beide woonachtig in Simpelveld, mogelijk betrokken waren geweest bij de brandstichting.

Aan de hand van de getuigenverklaring werden de beide jongens later op de Markt in Simpelveld door de wijkagent aangetroffen en aangehouden. In overleg met de officier van justitie werd besloten om de verdachten over te brengen naar het politiebureau in Heerlen om ze in verzekering te stellen. Onderzoek in de school maakte duidelijk dat de jongens een boekenkast op de begane grond in de brand hadden gestoken. Vervolgens hadden ze zelf nog getracht de brand te blussen met een grote rookontwikkeling tot gevolg. In verband met de rook hebben de beide jongens het schoolpand verlaten. De jongens bekenden dat ze een dag eerder ook al brand hadden gesticht in de school. Ook gaven ze toe in het verleden diverse malen vernielingen in het gebouw te hebben aangericht.

Brunssum; man aangehouden na mishandeling (2005 Een 28-jarige inwoner uit Brunssum is op zaterdag 27 augustus door de politie aangehouden, omdat hij ter hoogte van een snackbar in de Eggelaan twee jongens had mishandeld. Aanleiding was een botsing tussen de scooter en de auto waarin de verdachte als bijrijder zat. Op het moment dat de scooter de stilstaande auto passeerde, had de bijrijder het portier geopend, waardoor de scooter tegen het portier reed. Hierop stapte de bijrijder uit en sloeg op de bestuurder van de scooter en diens bijrijder in.

Nadat de beide slachtoffers contact hadden gezocht met de politie, werd de verdachte door een politiepatrouille aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Brunssum. Daar beledigde en bedreigde de verdachte de politieagenten. Nader onderzoek wees uit dat de man nog een celstraf van 330 dagen moest uitzitten.


---- --