Dubbelslag voor Nederlands Madeno Racing op Oschersleben

Fin Mikko Heino wint beide European Alfa Challenge race

Teammanager Leo van der Made van Madeno Racing (Oude Tonge) kon zijn geluk niet op na de dubbelslag van coureur Mikko Heino. Tijdens de beide races van de European Alfa Challenge op het Circuit Oschersleben nabij het Duitse Maagdenburg zegevierde de 23-jarige Fin tweemaal. Het teamsucces werd nog eens vergroot door de derde plaats van de Portugees Jose Joao Magalhaes tijdens de tweede race.

Het woord 'super' spreekt Leo van der Made in de eerste twee zinnen van zijn raceverslag meerdere malen uit. De teammanager is duidelijk onder de indruk van de prestaties van de -voor zijn Madeno Racing uitkomende- Fin Mikko Heino. "Wij zaten er het hele weekend heel goed bij. Hoe dat komt? Ik denk dat wij voordeel hebben gehad aan de aparte testsessie die wij hier al weer enige weken geleden met Mikko hebben gedaan. Daarbij kon hij de baan verkennen en kregen wij de kans onze auto zo optimaal mogelijk af te stellen. Voor de andere rijder van het team 'JJ' (Jose Joao Magelhaes) was een dergelijke sessie niet nodig, hij had hier al vaker gereden."

Die juiste afstellingen bewezen vanaf het eerste optreden hun kracht. De door Madeno Racing geprepareerde Alfa's 147 GTA manifesteerden zich telkens in de voorste gelederen van het internationale veld. Normaal gesproken rijdt het team overigens met drie auto's, maar het derde teamlid -Willy Welles- moest dit keer verstek laten gaan.

Evenals tijdens de vrije training kwamen Heino en 'JJ' als de twee snelste rijders uit de kwalificatie. "Ons plan was dit weekend dat 'JJ' in dienst van Mikko zou rijden", gaat Van der Made verder. "Dat lukte dus prima, getuige de twee Madeno blauwe auto's op de eerste rij van de startgrid."

Ondanks zijn goede start kon Magelhaes niet aanpikken bij zijn teamcollega. "Al in de eerste ronde werd hij aangetikt door Antonio Chacon. Een echt raceongeval", aldus Van der Made. "Beide rijders zijn goede vrienden van elkaar en je zag duidelijk dat Chacon zich verremde, waardoor hij 'JJ' van de baan tikte. Beiden konden daarna wel weer verder, maar moesten achteraan sluiten. Helemaal vooraan reed op dat moment Mikko Heino, die zich echt moest verdedigen tegen de aanvallen van Maurizio Campani." De Italiaan reed zelfs korte tijd aan de leiding, maar moest na een remfout zijn meerdere weer erkennen in de koele Fin.

Van der Made: "Die jongen rijdt zo constant en zo strak! Op de computer kun je dat iedere ronde opnieuw weer zien. Hij laat zich ook door niets van de wijs brengen". Goed om te zien was ook dat Chacon na afloop van de race direct naar Magelhaes kwam met een excuus voor de actie in de beginfase. Overigens eindigde die eerste race voor de Portugees nog met een verdienstelijke achtste plaats.

Ondanks zijn overwinning kampte Mikko Heino met een moeilijke auto. Van der Made: "De curbstones zijn daar de boosdoener van. Zij zijn hoog en scherp en bij Mikko raakte de rechter achterschokdemper daardoor ook wat beschadigd. Wij hebben er het maximale aan gedaan om het goed aan de start van de tweede race te brengen. Een race met Antonio Chacon op pole position. Hij had 'JJ' belooft hem weinig tegenstand te bieden, om zo de fout van de dag er voor goed te maken. Maar de realiteit was anders. Goed dat ik mijn jongens daar ook van te voren op gewezen had, waardoor zij wisten op basis van een betere afstelling in het tweede deel van de race te kunnen toeslaan. Mikko had zich als tweede gekwalificeerd en moest na de start proberen zowel Campani als Murray achter zich te houden. Dat kon hij dit keer samen met 'JJ' doen, want die had zich als derde geklasseerd. Na het afbreken van een aandrijfas bij Chacon lag de weg vrij naar de tweede overwinning op rij voor Mikko."

Die daarbij wel weer moest afrekenen met de zware tegenstand van Campani en Murray. Laatstgenoemde zou in de tweede helft van de race verder terugvallen, terwijl Campani profiteerde van een foutje van Magelhaes. Daarmee ging de winst voor de tweede maal dit weekend naar Mikko Heino, die daarmee Campani en Magalhaes voorbleef. De door Madeno Racing gekozen set-up bleek gedurende de 14 ronden tellende races het best te werken en bracht een dubbele overwinning.

UITSLAGEN RACES EUROPEAN ALFA CHALLENGE OSCHERSLEBEN
Race 1-zaterdag: 1.Mikko Heino FIN. (Madeno Racing ) 14 ronden in 23.02.745;
2. Maurizio Campani (IT) op 0.257; 3. Eoin Murray (Irl) op 0.704; 4. Luis Villamil (Sp) op 4.816; 5. Massimiliano Fantini (It) op 12.693.en 8. Jose Joao Magelhaes (Port.) Madeno Racing op 17.275. .

Race2-zondag: Mikko Heino FIN. (Madeno Racing ) 14 ronden in 23.01.747;
2. Maurizio Campani (IT) op 0.650 3. Jose Joao Magelhaes (Port.) Madeno Racing op 17.275 ; 4. Eoin Murray (Irl) op 11.523; 5. Alessandro Bonacini (IT) op 18.825; en 6. Jaromir Jirik (CZE) op 23.689.