Politie Groningen

21 jongeren aangehouden voor 60 strafbare feiten

Delfzijl 28-08-2005 - De politie heeft met de aanhouding van 21 jongeren uit Farmsum en Delfzijl ongeveer 60 strafbare feiten opgelost. De jongeren die variëren in leeftijd van 14 tot 18 jaar hebben zich schuldig gemaakt aan vernielingen en inbraken. Het onderzoek maakt deel uit van een brede aanpak van de
jeugdproblematiek. Eerder werden al andere zaken opgelost en naar buiten gebracht over groepen jeugd uit Delfzijl en Appingedam die zich schuldig hadden gemaakt aan soortgelijke zaken.

De vernielingen die deze groep pleegde vonden voornamelijk plaats in de omgeving van de Borgshof in Delfzijl waar straatmeubilair het moest ontgelden, zoals bushokjes, lantaarnpalen, bankjes en afvalbakken. Soms werden er brandjes gesticht. Tevens werden ramen vernield van de plaatselijke basisschool en het gymgebouw. Dit gebeurde meerdere keren achtereen. Tijdens stapavondjes moesten vlaggen van winkels en bedrijven het ontgelden en brievenbussen van particulieren.

De inbraken vonden voornamelijk plaats in diverse loodsen en opslagplaatsen in de havens van Farmsum en Delfzijl. Het ging dan nauwelijks om buit. Er werd slechts klein gereedschap gestolen en snoepgoed uit de kantine. In sommige gevallen werden brandblussers leeggespoten De schade die over een periode van bijna een jaar is aangebracht is groot en loopt in de tienduizenden euros. De groep opereerde in wisselende samenstellingen.