Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (28/08)

TILBURG, 28 augustus 2005

Bikers vangen boeven

TILBURG: Omwonenden meldden op 27 augustus om 01.50 uur dat twee personen zich verdacht gedroegen in de Bunschotenstraat Twee agenten van het bike-team waren in de buurt en gingen direct naar de opgegeven locatie. In een brandgang zagen ze twee personen bij een motorfiets, die achteraf gestolen bleek te zijn. Het duo koos bij het zien van de politie het hazenpad. Via tuinen en door over schuttingen te klimmen probeerden ze aan de agenten te ontkomen. Eén van de mannen klom via een regenpijp naar de nok van huizenblok aan de Borculolaan. Hij was echter al omsingeld en kon enige ogenblikken later in de boeien worden geslagen. Het gaat om een 22-jarige inwoner van Tilburg. De andere verdachte zag kans om te ontkomen, maar deze 20-jarige inwoner van Tilburg is in de loop van zaterdagmiddag alsnog gearresteerd. Bij nadere controle van de bewuste motor bleek dat het contactslot was uitgeboord en het verse slijpsel nog aanwezig was. De eigenaar van de motor had nog niet gemerkt dat zijn motor (Kawasaki ZX-7) gestolen was. De politie informeerde hem over de diefstal én de arrestatie van de daders. De motor was op 27 augustus, kort na middernacht gestolen vanuit de Sneekstraat.

Arrestaties na openlijk geweld

TILBURG: Surveillerende politieagenten werden op zaterdag 27 augustus rond 04.00 uur aangesproken op de Winkler Prinsstraat. Een getuige vertelde hen dat er kort tevoren sprake was geweest van een geweldpleging. Een groep van vier personen had twee jongens mishandeld. De agenten traceerden de bewuste groep en arresteerden het viertal. De verdachten variëren in de leeftijd van 18 tot 20 jaar en zijn woonachtig in Tilburg en Goirle.
De mishandeling hield in dat een jongen van zijn fiets werd getrokken en daarna geslagen en geschopt, aldus de getuige. Even later zou ook een andere fietser door de groep zijn lastig gevallen op de Generaal Smutslaan. De vier verdachten zijn ingesloten en de politie is bezig met het onderzoek naar de openlijke geweldplegingen.

Veilig Wonen onderwerp van buurtfeest

TILBURG: Op 27 augustus 2005 was de politie nadrukkelijk aanwezig op het buurtfeest van de Meerkensloop. Niet vanwege overlast of strafbare feiten, maar om voorlichting te geven en om in contact te komen met de bewoners. Het initiatief hiervoor kwam vanuit de wijkbewoners zelf. Ze hadden hun jaarlijkse buurtfeest in het teken van het thema Veilig Wonen gesteld. Naast de circa 35 bewoners was uiteraard ook hun wijkagent Joop van Gemert aanwezig.

Voor de kinderen was er een speurtocht georganiseerd, die geheel in het teken van een veilige woonomgeving stond. Tijdens de tocht passeerden de kinderen een pop en moesten ze later vertellen hoe die pop er uitzag en wat hij allemaal bij zich had. Daarnaast werd er met de kinderen gesproken over gedrag in het verkeer, de verkeersregels en was er aandacht voor de veiligheid rond de aanwezige vijvers in de wijk.

De volwassenen kregen van de politie uitleg over inbraakpreventie. Enkele huizen in de straat werden meteen nader bekeken, waarbij de buurtbewoners praktische tips kregen om inbraken te voorkomen. Na afloop ging de barbecue aan en werd er onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog nagepraat over het thema Veilig Wonen.

De politie juicht dit soort initiatieven toe. Het toont aan dat de campagne, die door de gemeente Tilburg en de politie is gevoerd haar vruchten begint af te werpen: wijkbewoners denken en doen actief mee aan het bevorderen van de veiligheid in hun woonomgeving.

Agenten sporen dronken doorrijders op

OISTERWIJK: Op de Lindeparklaan in Oisterwijk vond vrijdagavond 26 augustus rond 23.00 uur een aanrijding plaats. De bestuurder van een Audi was tegen een lantaarnpaal gereden, waarna hij er vandoor ging. Een getuige had echter zijn kenteken genoteerd, waardoor dienstdoende agenten de man snel konden opsporen. Via de tenaamstelling van het kenteken kwamen ze bij het huisadres uit. Daar stond de auto met een flink beschadigde linker voorzijde en een nog warme motor. De verdachte bleek flink aan Bachus te hebben geofferd en werd aangehouden. De 31-jarige man uit Haaren moest mee naar het politiebureau. De ademanalyse gaf vervolgens een uitslag van 720 ug/l. Deze hoogte van de uitslag was reden om het rijbewijs in te vorderen. Dat is overigens een standaardprocedure bij een uitslag hoger dan 570 ug/l, of als de betrokkene weigert mee te werken aan een ademanalyse of bloedproef.

TILBURG: Een paar uur later (27 augustus om 03.00 uur) vond een soortgelijk incident plaats op de Bredaseweg. Een 56-jarige Tilburger wilde wegrijden na een cafébezoek en reed tegen een geparkeerde auto aan. Na de aanrijding stapte hij uit en ging terug het café in. Een getuige waarschuwde de politie. Enkele minuten later werd de man in het café gearresteerd. Ook hij raakte zijn rijbewijs kwijt, want de ademanalyse wees uit dat er sprake was van 800 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht.

Aanhoudingen na mishandelingen

TILBURG: Een 41-jarige Tilburger kreeg een geldboete van 110,- opgelegd vanwege mishandeling. Op vrijdagavond 26 augustus sloeg hij een 17-jarige inwoner van Udenhout. Het slachtoffer had tot voor kort een woning gehuurd van de verdachte. Toen het slachtoffer zijn spullen kwam halen, ontstond er ruzie, waarbij de verdachte een klap uitdeelde. Daarbij sneuvelde de bril van het slachtoffer. De gewaarschuwde politie arresteerde de verdachte en maakte proces-verbaal tegen hem op. De verdachte bekende de mishandeling en kreeg in overleg met Justitie een transactievoorstel van 110,- opgelegd. Met het betalen van deze boete voorkomt hij een gang naar de rechter.

TILBURG: De politie werd in de nacht van zaterdag 27 augustus op zondag 28 augustus geroepen bij een conflict. Het slachtoffer belde rond 03.40 uur vanuit een telefooncel aan de Wagenaarstraat, waar de agenten de gewonde man aantroffen. De 25-jarige dronken Tilburger had een wond in zijn gezicht, waarvoor hij naar het ziekenhuis moest. De verwonding had hij vermoedelijk opgelopen bij een ruzie in een woning aan de De Riemerstraat. De politie arresteerde een 25-jarige inwoner van Tilburg op verdenking van deze mishandeling en onderzoekt de zaak.

Amokmaker aangehouden

TILBURG: Overmatig alcoholgebruik maakte dat een 18-jarige man uit Loon op Zand door het lint ging. Dat gebeurde vrijdagavond 26 augustus omstreeks 19.40 uur op de Korte Heuvel. De man was uit een horecagelegenheid gezet, waardoor hij woedend werd. Zijn vrienden probeerden hem te kalmeren en in bedwang te houden. De man riep beledigende opmerkingen naar inmiddels gewaarschuwde politieagenten. Toen zijn vrienden hem meenamen probeerde hij een verkeersbord uit de grond te trekken en vervolgens maakte hij trappende bewegingen naar het passerende verkeer. Voor de politie was op dat moment de maat vol en de verdachte werd opgepakt en overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Rond middernacht is hij weer in vrijheid gesteld.

Dagvaarding voor fietsendief

TILBURG: Op het Koningsplein kwam het zaterdagmiddag 27 augustus rond
15.10 uur tot een handgemeen. Een 37-jarige Tilburgse drugsgebruiker kreeg ruzie over de ruil van een fiets. Hij had de fiets enkele maanden geleden geruild voor een kleine hoeveelheid cocaïne en wilde de fiets nu terug hebben. De junk nam de fiets mee en toen de eigenaar en omstanders dat wilden verhinderen, werd hij agressief. Agenten die in de buurt waren pakten de man meteen op vanwege de diefstalpoging. Hij kreeg in het politiebureau, na verhoor, een dagvaarding uitgereikt voor de rechtszaak.

Jongen (9) raakt ernstig gewond bij ongeval met trike

DIESSEN: Een 9-jarige jongen uit Middelbeers raakte zondagochtend 28 augustus ernstig gewond bij een ongeval met een trike. De jongen zat voorop de driewielige motorfiets, die bestuurd werd door zijn
41-jarige vader. Ze waren aan het crossen nabij de waterzuivering op Het Hoekje in Diessen (gemeente Hilvarenbeek), toen zijn vader de macht over het stuur verloor. De trike botste vervolgens aan de linkerkant tegen een boom, waarbij de jongen in de sloot terecht kwam. De traumahelikopter heeft de jongen overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand wordt door het medisch personeel als 'stabiel' omschreven. Zijn vader is met lichte verwondingen ter observatie opgenomen. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval.

Auteur: Jeroen Steenmeijer