Set-up veranderingen doet wonderen bij Chris van der Drift op Zandvoort!

ZANDVOORT, 28 AUGUSTUS 2005 - Chris van der Drift heeft afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort zijn races met wisselend resultaat afgesloten. Terwijl Van der Drift in zijn eerste race om het 2005 Formule BMW ADAC kampioenschap van de baan werd getikt door Dzikevic, kwam de 19-jarige coureur in de afsluitende manche als matchwinnaar uit de strijd door zich vanaf een veertiende positie naar een zesde plaats te knokken! Met nog één raceweekend voor de boeg heeft Van der Drift momenteel 131 punten bij elkaar geracet en staat hiermee op de vierde plaats in het kampioenschap.

KWALIFICATIE
Al in de beide kwalificatiesessies op vrijdagmiddag bemerkte de 12-voudig go-kart kampioen van Nieuw-Zeeland dat de afstelling van zijn bolide niet in orde was. Doordat beide sessies met elkaar gescheiden worden door een pauze van slechts 10 minuten moest Van der Drift zich bij dit euvel neerleggen. Chris van der Drift kwalificeerde zich in zijn thuiswedstrijd naar een elfde en veertiende positie voor de races die op zaterdag en zondag werden verreden. In de eerste sessie realiseerde de rijder van Team Rosberg een snelle tijd van 1:44.614, terwijl hij in de laatste kwalificatie een tijd neerzette van 1:44.145. Met dit resultaat verbeterde Van der Drift wel zijn tijd, maar niet zijn positie.

CHRIS VAN DER DRIFT: "Ik ben zwaar ontgoocheld met het resultaat in mijn kwalificatiereeks. Ik mis ontzettend veel vermogen en kon hierdoor niet mijn tijden verbeteren. Het is frustrerend dat ik weet dat ik het kan maar het komt er hier niet uit. Ik hoor in de top drie te staan niet buiten de top tien! We hebben de set-up niet voor elkaar en ik heb op een technische baan als Zandvoort weinig kans om hier in de punten te eindigen."

RACE 01 + 02
Gedurende de eerste race op zaterdagmiddag hervond Chris zich enigszins en won in de beginfase van de twaalf ronden tellende race enkele posities. Lang kon Chris deze positie niet handhaven wanneer hij iets te wijd de Audi S bocht ingaan. Van der Drift probeerde zich aan het einde van de wedstrijd te mengen in de strijd om een top acht positie, maar werd bruut door Andzej Dzikevic in de Tarzanbocht van de baan gereden. Een fikse streep door de rekening voor de inwoner uit Zevenhuizen die hierdoor belangrijke punten voor het kampioenschap misliep. In de afsluitende wedstrijd kwam Van der Drift op een bewonderenswaardige wijze uit de startblokken en verschalkte hij in de eerste ronde maar liefst zes rijders. De winnaar van de Rookie Cup in 2004 stootte een ronde later door naar de zevende stek en behield zicht om zich nog verder naar voren te knokken. In de laatste ronde wist Kiwi zelfs zijn Finse teamgenoot Niemelä te passeren en eindigde na 21 minuten deze enerverende race op de zesde plaats!

CHRIS VAN DER DRIFT: "Het weekend begon dramatisch voor mij. Het vermogen was in de kwalificatiesessies gewoonweg niet voldoende aanwezig en dat resulteerde in de plaatsen buiten de top tien. Ik probeerde in de eerste race wel aanvallend te rijden, maar was niet bij machte om in de buurt van de top acht te komen. Een domme actie van Dzikevic zorgde er bovendien voor dat ik twee ronden met een kapotte voorvleugel moest opgeven. Het is erg frustrerend om te moeten constateren dat ik bijna elke race vermogen te kort kom om daadwerkelijk een vuist te maken in dit kampioenschap. Naar mijn mening moest de auto compleet anders worden afgesteld want zo kon het niet langer. De veranderingen namen wel een groot risico met zich mee, maar dat had ik er graag voor over. Gelukkig wisten de monteurs mijn aanwijzigen door te voeren en daardoor onderging de auto een complete metamorfose. Ik vloog in de afsluitende race werkelijk over het circuit en eindigde dik in de punten! Eind goed al goed! We proberen nu de set-up te kopiëren voor de laatste race op Hockenheim waar ik in de top drie moet finishen!"

UITSLAG RACE 01 ZANDVOORT (ZATERDAG 26/08/2005)
01. Nicolas Hülkenberg (GER), Josef Kaufmann Racing, 22:36.885
02. Sebastien Buemi (SUI), ADAC Berlin-Brandenburg, + 00.277s
03. Joao Urbano (POR), ADAC Berlin-Brandenburg, + 01.865s
19. CHRIS VAN DER DRIFT (NED), TEAM ROSBERG, + 2 RONDEN

UITSLAG RACE 02 ZANDVOORT (ZONDAG 27/08/2005)