Provincie Zuid-Holland

Strandbibliotheken sluiten na succesvolle zomer

Sinds vanmiddag zijn de eerste drie Nederlandse strandbibliotheken gesloten, na ruim acht weken in bedrijf te zijn geweest. De afsluiting werd gevierd in de strandbibliotheek van Scheveningen door bibliotheekmedewerkers, gedeputeerde Erik van Heijningen en PvdA-senator Erik Jurgens, tevens voorzitter van de Landelijke Vereniging van Openbare Bibliotheken. "De bibliotheek moet flexibel worden; meer naar de mensen toegaan en op de leesbehoeften van de mensen afgaan. De Strandbibliotheek is daar een prachtig voorbeeld van," aldus Jurgens.

Aandacht voor werk van bibliothekenDe strandbibliotheken in Katwijk, Scheveningen en Hoek van Holland werden door 7073 mensen bezocht. Er werden 4592 boeken uitgeleend. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Van Heijningen overhandigde Jurgens het boek dat in de strandbibliotheken grote belangstelling had: De kleine strandgids, van Willem Ivens. Van Heijningen: "Ondanks een matige zomer, zijn de resultaten goed. Het werk van bibliotheken is door de strandbibliotheek positief in het nieuws gekomen. En bijna alle boeken zijn teruggebracht."Of het project ook een vervolg krijgt en op welke manier, zal later dit jaar worden bekeken.

Strandbibliotheken onderdeel bibliotheekvernieuwingDe strandbibliotheken zijn mede opgezet om aandacht te vestigen op de bibliotheekvernieuwing, die de provincie regisseert. Bibliotheken moeten hun rol als informatiespil in de samenleving versterken en meer inspelen op de wensen van de samenleving. De bedoeling is dat er een groot netwerk van basisbibliotheken ontstaat. "Hierdoor wordt de digitale dienstverlening verder ontwikkeld en kan er meer samenwerking komen met scholen en culturele instellingen," aldus gedeputeerde Erik van Heijningen.Kijk ook op: www.strandbibliotheek.nl

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22