Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 29 augustus 2005

Oorzaak technische storing op Media Park bekend

De storing die de live-uitzendingen op Nederland 2, 3 en Talpa gisteravond op het Media Park onderbrak, is veroorzaakt door een uitval van de spanningstoevoer naar een verbindingsknooppunt in de Master Control Room van NOB.

De Master Control Room (MCR) is de centrale plek op het Media Park waar alle inkomende en uitgaande audiovisuele verbindingen samenkomen. Het is het centrale punt binnen de audiovisuele infrastructuur op het Media Park. In de MCR worden de binnenkomende signalen die uit studio's of vanaf een locatie komen, geschakeld naar de betreffende eindregies van onder meer Nederland 1, 2 en 3, SBS en Talpa). Vanuit deze eindregies gaat het signaal, ofwel het programma, de bijbehorende zender op.

De live videosignalen die gisteravond binnenkwamen, werden wel naar het verbindingsknooppunt in de MCR voor de verdere distributie gestuurd, echter konden van daaruit niet doorgezet worden naar de betreffende eindregies, met als consequentie dat de live programma's niet uitgezonden konden worden. De oorzaak hiervan was het uitvallen van de spanningstoevoer naar de verdeelunit die het signaal transporteert naar het verbindingsknooppunt. Hoewel deze spanningstoevoer dubbel is uitgevoerd, werd NOB geconfronteerd met een bijna gelijktijdige uitval van beide toevoeren. Na drie kwartier was de storing verholpen.

Het betrof een lokale storing in de spanningstoevoer. Deze storing had geen consequenties op andere plaatsen op het Media Park.

NOB betreurt uiteraard deze ongelukkige samenloop van omstandigheden en neemt maatregelen om dit soort storingen in de toekomst te voorkomen.



Ingezonden persbericht