Sociaal-Economische Raad

SER-COMMISSIE BEPLEIT BETERE BEHANDELING CONSUMENTENKLACHTEN

29 augustus 2005 -
Ondernemers moeten klachten van consumenten beter gaan behandelen. Nog te veel klachten worden niet tijdig en adequaat opgelost. Ook moeten ondernemers beter bekend maken dat ze bij een geschillencommissie zijn aangesloten. Klachtbehandeling moet voortaan aan de orde komen bij het overleg over algemene voorwaarden. Dit overleg tussen branche- en consumentenorganisaties vindt plaats onder de hoede van de SER. Sluitstuk van het overleg is het instellen van een nieuwe geschillencommissie.

Dat stelt de Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) van de SER in een advies aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Een centrale gedragscode, een alternatief geopperd door de staatssecretaris om tot betere klachtbehandeling te komen, is volgens de CCA nu niet aan de orde. De CCA zal eens in de twee jaar bezien of de klachtbehandeling in het bedrijfsleven is verbeterd.

De staatssecretaris zou graag zien dat er een fors aantal geschillencommissies bijkomt. Struikelblok vormt echter de beperkte capaciteit bij de consumentenorganisaties en sommige brancheverenigingen om eerst goede afspraken te maken over de algemene voorwaarden en eventueel klachtbehandeling. De CCA pleit daarom voor enige gerichte overheidssteun. Ook voor het beter bekend maken dat een ondernemer bij een geschillencommissie is aangesloten, is enige overheidssteun nodig. In dit geval voor de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken, waar enkele tientallen geschillencommissies op consumententerrein zijn ondergebracht.

Tegelijkertijd met het advies heeft de CCA een brochure uitgebracht met allerlei tips om het bedrijfsleven tot betere klachtbehandeling aan te zetten, onder de titel Klachten = Kennis; Doe er meer mee!. Deze is vooral bedoeld voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die nog niet veel ervaring hebben met systematische klachtbehandeling. Goede klachtbehandeling voorkomt dat een klacht escaleert tot een duur geschil. Bovendien kan een ondernemer zich zo onderscheiden, zijn klanten aan zich binden en zijn reputatie versterken.

De CCA-voorzitter mevrouw Ank Bijleveld-Schouten heeft het briefadvies en de brochure vandaag aan de bewindsvrouw van EZ overhandigd op een symposium over klachtafhandeling en geschiloplossing in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

De brochure Klachten = Kennis; Doe er meer mee! is gratis te bestellen bij de afd. Verkoop van de SER, tel. 070-3499505 of . Deze is ook te downloaden van www.consumentenvoorwaarden.ser.nl. Van de nieuwe brochure is bovendien een korte versie ontwikkeld voor www.staiksterk.nl met veel nuttige achtergrondinformatie.