Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 133

29 augustus 2005

Rotterdam begint voorziening voor scholieren met gedragsproblemen

Nieuwe opvang voor onhandelbare jeugd

De gemeente Rotterdam is met de Stadsregio en het schoolbestuur CVO (christelijk voortgezet onderwijs) een opvangvoorziening in het onderwijs voor zeer onhandelbare leerplichtige jongeren begonnen. De opvang in de wijk Schiebroek biedt plaats aan scholieren met zware gedragsproblemen. Deze opvang in de zware variant bestond nog niet in de stad. Twee andere schoolbesturen, BOOR (openbaar onderwijs) en LMC (algemeen bijzonder onderwijs), beginnen binnenkort eenzelfde opvang, waardoor totaal 84 plaatsen voor leerplichtige delinquenten ontstaan.

De leerlingen verblijven drie maanden in de opvang. Een verlenging met maximaal één periode is mogelijk. Zo ontstaat voor enkele honderden jongeren opvang.

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) verrichtte maandag met staatssecretaris Clémence Ross (VWS), directeur Wim Littooij van het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) en Bert Euser van de Stadsregio de openingshandeling. ,,Deze jongeren moeten we beetpakken en op het goede spoor zetten. Daar zijn zowel zij als de andere Rotterdammers bij gebaat', aldus wethouder Geluk.

Kans creëren

De opvang is bestemd voor leerlingen van 12 tot 16 jaar die op hun eigen school niet te handhaven zijn. Sommige scholieren zijn met justitie in aanraking geweest. Scholen melden de leerlingen aan, waarna een indicatiecommissie van bureau Jeugdzorg over toelating besluit. In de commissie zitten ook vertegenwoordigers van jeugd geestelijke gezondheidszorg en jeugdreclassering. Doel is om de moeilijk handelbare jeugd met een kort en intensief programma (drie maanden) terug naar school te krijgen, zodat ze alsnog hun diploma kunnen halen. ,,We creëren een kans voor de jongeren om terug te keren naar hun school en alsnog een regulier diploma te halen'', aldus wethouder Geluk.

Rotterdam streeft naar een totaal van 154 onderwijs opvangplaatsen voor ongeveer 450 scholieren met gedragsproblemen. Tot nu toe zaten de moeilijk handelbare, soms criminele jongeren samen met jongeren met veel minder zware problemen in één opvang, zonder voldoende begeleiding. Dit gaf voor beide groepen problemen. De gemeente was al een tijdje op zoek naar een oplossing voor dit vraagstuk. Zij sloot in 2003 een convenant met de Stadsregio en de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs om onderwijs opvangvoorzieningen te realiseren voor de lichte en zwaardere categorieën probleemleerlingen. Met ingang van dit schooljaar worden 84 van de 154 plaatsen ingericht voor de leerlingen met zware gedragsproblemen.

Gedrag corrigeren

In de nieuwe zware onderwijs opvangvoorziening krijgen de jongeren naast het gewone onderwijs ook een zeer intensief programma om het gedrag te corrigeren. De nadruk ligt meer dan bij andere trajecten op trainingen in sociale vaardigheden en gezinsbegeleiding.

noot voor de redactie/