Ingezonden persbericht


Internet Security Systems beschermt SCADA-netwerken voor gegarandeerde stabiliteit nutsinfrastructuren

Intrusion Protection-technologie uitgebreid met gespecialiseerde SCADA-beveiliging

Capelle a/d IJssel, 29 augustus 2005 - Internet Security Systems (ISS) (Nasdaq: ISSX) biedt zijn klanten verbeterde beveiliging voor SCADA-systemen. Deze Supervisory Control and Data Acquisition-systemen zijn de controlesystemen voor de meeste nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit en hun transportinfrastructuur.

Verstoring van SCADA-systemen kan leiden tot grootschalige storingen, verlies van watervoorraden en blokkering van cruciale transportsystemen. Daardoor zijn deze systemen een aantrekkelijk doelwit voor hackers en terroristen. Om de algemene beveiliging van klanten te verbeteren, ondersteunt de SCADA-beveiliging van ISS energiebedrijven om te voldoen aan recente energieregelgeving. Hierdoor kunnen Amerikaanse overheden cyber-beveiligingsstandaarden voor deze bedrijven afkondigen en handhaven.

"85 tot 90 procent van de bedrijfskritische informatiesystemen in ons land is in handen van het bedrijfsleven", zegt Tom Noonan, President en CEO van Internet Security Systems en lid van de National Infrastructure Advisory Council van President Bush. "Daarom is het essentieel dat de nutsbedrijven en IT-leveranciers nauw samenwerken om gaten in de beveiliging van deze infrastructuren te dichten."

In samenwerking met SCADA-specialisten, zoals netwerkbeveiligingsconsultant Digital Bond, ontwikkelde ISS beveiligingsalgoritmes voor SCADA-protocollen. Deze zijn opgenomen in de Proventia Intrusion Prevention Appliances. Daarbij is gebruikgemaakt van de bestaande preventieve ISS-mogelijkheden voor de bescherming van SCADA-systemen tegen diverse bedreigingen voor internet en besturingssystemen. Via zijn Professional Security Services Group biedt ISS ondernemingen ook complete SCADA-beveiligingsanalyses en ondersteuning bij ontwerp en implementaties. Daarnaast verzorgt het bedrijf 24/7/365 monitoring en beheerservices via de Managed Security Services group.

"Het is goed dat ISS SCADA-intelligentie, die we ontwikkeld hebben in het kader van een Department of Homeland Security-onderzoekscontract, opneemt in zijn productaanbod", zegt Dale Peterson, researcher van het SCADA IDS-onderzoeksproject van Digital Bond. "Door de kwetsbaarheden is het erg belangrijk om de beveiliging van SCADA-protocollen extra aandacht te geven."

De meeste SCADA-systemen die op dit moment worden ingezet, zijn jaren geleden ontwikkeld, nog voordat bedrijven afhankelijk werden van computers en internet. Daarom speelde online beveiliging nog geen rol. Inmiddels zijn SCADA-systemen steeds vaker verbonden met het internet voor betere operationele efficiency en remote toegang. Dit maakt deze systemen echter wel kwetsbaarder.

"We hebben de SCADA-kwetsbaarheden in nauwe samenwerking met energiebedrijven geanalyseerd en in kaart gebracht", aldus Ray Gazaway, Vice-President Professional Security Services van ISS. "Door onze Intrusion Prevention-oplossingen uit te breiden met nieuwe beveiligingsalgoritmes voor SCADA-protocollen, onderstrepen we de betrokkenheid van de IT-beveiligingsbedrijven om vitale nationale infrastructuren samen met de overheid te beschermen."

Meer informatie over de beveiliging van SCADA-systemen is te vinden in de ISS whitepaper 'Assessment and Remediation of Vulnerabilities in the SCADA and Process Control Systems of Utilities', via http://documents.iss.net/whitepapers/SCADA.pdf

Internet Security Systems
Internet Security Systems, Inc. (ISS) (Nasdaq: ISSX) is met zijn beveiligingsproducten en -diensten tegen internetbedreigingen de vertrouwde beveiligingspartner voor wereldwijd opererende bedrijven en overheden. ISS levert sinds 1994 bewezen kosteneffectieve oplossingen en vermindert aansprakelijkheids- en bedrijfsrisico's voor klanten wereldwijd. De producten en diensten van ISS zijn gebaseerd op proactief beveiligingsonderzoek door ISS X-Force, het gerenommeerde onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ISS. ISS heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta (VS) en vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten. Het hoofdkantoor voor Europa is gevestigd in Brussel.