Provincie Limburg

Ruim 10 miljoen euro ESF aanvragen door Limburgse partijen Dit is een gezamenlijk persbericht van het Vertrouwenspact

Werkgelegenheid Limburg (VWL) en de Provincie Limburg

ESF een bron die werkt, ook in Limburg

De actie van het Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg (VWL) en de Provincie Limburg om gratis scans voor ESF (Europees Sociaal Fonds) aan te bieden, heeft geleid tot 7 ESF-aanvragen. Deze aanvragen hebben een totale omvang van ruim 10,7 miljoen Euro. VWL en de Provincie Limburg zijn bijzonder verheugd met deze resultaten en spreken van een succesvolle actie die hoog rendement heeft opgeleverd. Gedeputeerde Economische Zaken Martin Eurlings: Limburg laat de kansen die ESF te bieden heeft niet liggen. Een goede zaak voor de toekomst van Limburg en voor de arbeidsmarktkansen van veel Limburgers. Mevrouw Janssen-Berkers, voorzitter van het VWL: Gelukkig is het ons na alle negatieve ervaringen uit het verleden gelukt Limburg te winnen voor de kansen van de toekomst.

Het VWL en de Provincie Limburg hechten er veel waarde aan dat de beschikbare middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) optimaal voor Limburg worden benut. ESF-middelen zijn bestemd voor scholing en reĂŻntegratieactiviteiten voor werklozen en werkenden en kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van het scholingsniveau van de Limburgse beroepsbevolking. Negatieve ervaringen met de aanvragen in de vorige ESF-periode hebben veel organisaties weerhouden van nieuwe ESF-aanvragen. Daarom hebben het VWL en de Provincie Limburg tijdens de ESF-conferentie van 3 november 2004 gratis scans aangeboden aan gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Met deze scans kregen organisaties de mogelijkheid hun specifieke kansen en belemmeringen voor ESF in beeld te brengen. Van deze mogelijkheid hebben 29 Limburgse organisaties en bedrijven gebruik gemaakt.

Naar aanleiding van deze actie zijn er vanuit de gemeenten twee aanvragen ingediend van in totaal 1,9 miljoen Euro, en worden er op korte termijn nog twee vragen ingediend van in totaal 1,05 miljoen Euro. Daarnaast hebben 5 gemeenten nog een aanvraag in overweging. Vanuit onderwijsinstellingen worden binnenkort twee aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 2,25 miljoen Euro. Het gaat hier om een instelling voor hoger onderwijs en een regionaal opleidingscentrum. Vanuit het bedrijfsleven is er door de agrarische sector een aanvraag ingediend voor een bedrag van 5,5 miljoen Euro. Ook is er nog een tweede aanvraag in voorbereiding door een cluster van technische bedrijven. Het bedrag daarvan is nog niet bekend. Tot slot hebben nog 6 bedrijven een aanvraag in overweging.

29-8-2005 16:14