Fortis Bank

Persbericht
Brussel / Utrecht, 29 augustus 2005 Mayban Fortis tekent een voorwaardelijk akkoord met het oog op de verwerving van Malaysia National Insurance Holdings

Mayban Fortis, een joint venture tussen Maybank (70%) en Fortis (30%), en PNB/ARN- ASB, de meerderheidsaandeelhouders van Malaysia National Insurance Holdings (MNIH), hebben een voorwaardelijk koop- en verkoopakkoord gesloten met het oog op de verwerving door Mayban Fortis van het belang van 74,24% van PNB/ARN-ASB in MNIH. De verwervingsprijs van 4,02 RM per aandeel stemt overeen met een geschatte totale waarde van MNIH van ongeveer 245 miljoen EUR (1,138 miljoen RM). Het starten van de onderhandelingen werd goedgekeurd door de Bank Negara Malaysia, maar de afronding van de verwerving is nog onderworpen aan due diligence en goedkeuring door de toezichthouders, en is voorzien voor het vierde kwartaal van 2005. Deze afronding zal worden gevolgd door een verplicht openbaar bod op de rest van de aandelen. Het akkoord zal geen wezenlijke gevolgen hebben voor de winst en de solvabiliteit van Fortis. MNIH is een verzekeringsholding die genoteerd wordt op de Beurs van Kuala Lumpur. Haar operationele dochtermaatschappijen bieden Leven, Niet-Leven en Takaful (een Islamitische verzekering) verzekeringen aan die goed zijn voor 40%, 28% en 32% van de bruto premieontvangst van MNIH. De producten worden zowel rechtstreeks als via bankverzekeraars en makelaars op de markt gebracht. De grotere entiteit wordt een belangrijke, multi-kanaal verzekeraar op de Maleisische markt en zal de derde plaats innemen voor Leven (de eerste plaats voor nieuwe productie), de tweede plaats voor Niet-Leven en de eerste plaats voor Takaful . Het marktaandeel bedraagt ongeveer 26% voor Leven (nieuwe zaken), 8% voor Niet-Leven en 53% voor Takaful .
Peer van Harten, CEO van Fortis Insurance International, geeft de volgende commentaar: "Deze strategische stap beantwoordt perfect aan onze groeidoelstellingen op de veelbelovende Aziatische verzekeringsmarkt waar de penetratiegraad nog altijd laag is in vergelijking met de rijpere Europese markten. Sinds de start van de joint venture werd het succes van ons partnership met Maybank al aangetoond door het behalen van de eerste plaats op de Maleisische markt Leven (nieuwe productie). De uitwisseling van knowhow op de domeinen van verzekeringen, vorderingen en verwerking heeft ook onze prestaties voor Niet-Leven aanzienlijk verbeterd. Deze resultaten bewijzen het sterke engagement en de aanzienlijke kruisbevruchting tussen beide partijen gedurende de laatste vier jaren."

Datuk Amirsham A Aziz, President en CEO van Maybank, voegt daaraan toe: "MNIH is vandaag een belangrijke entiteit op de bedrijfs- en overheidsdomeinen met een sterk kantorennet, terwijl Mayban Fortis ruim erkend wordt als de meest succesvolle bankverzekeraar in Maleisië. De positieve punten op het domein van de distributiekanalen en van de klantenbasis die de grotere verzekeringsgroep met MNIH biedt, geven ons bijzonder interessante mogelijkheden om onze klantengroep en ons productengamma aanzienlijk uit te breiden." Meer informatie over deze transactie vindt u op de website van de Beurs van Kuala Lumpur of kunt u downloaden van http://www.bursamalaysia.com (company announcements Malayan Banking Berhad).. Mayban Fortis is een joint venture tussen Maybank, de grootste Maleisische bank, en Fortis, een van de belangrijkste Europese maatschappijen voor financiële dienstverlening op het domein van de bankverzekeringen. De tak verzekeringen Leven van het banknetwerk van Maybank haalde in 2004 de eerste plaats op het domein van de nieuwe productie. De tak Niet-Leven wordt beschouwd als een van de meest winstgevende van deze markt. Gedurende het afgelopen financieel jaar (30/6/2005) werd een bruto premieontvangst van 297 miljoen EUR (1378 miljoen RM) gehaald. Malaysia National Insurance Holdings (MNIH) Incorporated werd in 1973 opgericht in Maleisië. MNIH is een investeringsholding met dochtermaatschappijen die vooral actief zijn op de markten van de levensverzekeringen en van de algemene verzekeringen, met inbegrip van gezinsverzekeringen en algemene Takaful verzekeringen. MNIH wordt sinds 16 december 1981 genoteerd op de Main Board of Bursa Securities in Kuala Lumpur, Maleisië. Gedurende het afgelopen financieel jaar (31/3/2005) werd een bruto premieontvangst van 442 miljoen EUR (2051 miljoen RM) gehaald. is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 31,4 miljard (31/07/2005) en circa 55.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com Perscontacten:
Brussel: +32 (0) 2 565 35 84 Utrecht: +31 (0) 30 226 32 19 Investor Relations:
Brussel: +32 (0) 2 510 53 91 Utrecht: +31 (0) 30 226 32 20
---