PERSBERICHT - 2005-07-18

s Werelds grootste stoomfestival: 31 augustus t/m 4 september 2005

Dorset blaast spectaculair stoom af

Het Engelse graafschap Dorset blaast aan het einde van de zomervakantie massaal en spectaculair stoom af. Tijdens de Great Dorset Steam Fair verzamelen zich op een 200 hectare groot terrein net buiten het dorp Tarrant Hinton honderden door stoom aangedreven landbouwmachines, kermisattracties en draaiorgels. Het festival vindt plaats van woensdag 31 augustus tot en met zondag 4 september.

Het evenement beleeft dit jaar de 37e editie en is uitgegroeid tot het grootste stoomfestival ter wereld. De grens van 200.000 bezoekers, verspreid over vijf dagen, is al enkele malen gepasseerd. Onder het publiek veel Nederlandse stoomfans, die zich helemaal thuis voelen in de sfeer van weleer.

Het programma telt vele spectaculaire onderdelen. Bijvoorbeeld de authentieke kermis met draaimolens, luchtschommels en een reuzenrad, allemaal op stoom. Vooral s avonds, als de attracties verlicht zijn, een indrukwekkend gezicht. Of de ongeveer 100 draaiorgels, die hun vrolijke klanken over het prachtige landschap van Dorset verspreiden.

Veel toeschouwers komen voor het echte krachtwerk; de demonstraties van zware stoomwalsen, enorme sleepwagens, ronkende zaagmachines en vooroorlogse dors- en ploegmachines. Om het gevoel van nostalgie te completeren, treffen bezoekers ook antieke autos, tractoren, trucks, motoren en bromfietsen aan op het festival. En wie natuurlijke PKs wil zien, kan terecht bij de ploegdemonstraties met echte werkpaarden.

Tickets en kampeerplaatsen zijn te reserveren via de website van het festival: www.steam-fair.co.uk; Informatie over hotels en de omgeving: www.ruraldorset.com en www.houseofbritain.nl/dorset.htm.

Stoomtreinen

Op de Great Dorset Steam Fair geen stoomtreinen, wel in de nabije omgeving. Beroemd is de Swanage Railway (foto rechts), die tussen Swanage en Norden aan de kust van Dorset een afstand van bijna tien kilometer overbrugt. De spoorlijn stamt uit 1885 en is tien jaar geleden nieuw leven ingeblazen. De stoomtreinen rijden dagelijks van april tot en met september.

Voor een spoedcursus stoomtrein besturen kunnen liefhebbers terecht bij de Exbury Gardens Steam Railway (foto boven). Het Footplate Experience arrangement biedt een onvergetelijke stoomdag, waarbij de cursist zelf de mini stoomtrein rijdt die door de het 80 hectare grote bostuinlandschap van Exbury tuft.

Tot slot wie van culinair treinen houdt, boekt een reisje bij Steamdreams van Londen naar Weymouth of Bournemouth. Eten aan boord van een stoomtrein, die sissend en fluitend door het Engelse landschap dreunt.

Meer informatie:
www.swanagerailway.co.uk
www.steamdreams.co.uk
www.exbury.co.uk
www.dorset-newforest.com

Non stop naar Dorset
Wie snel en comfortabel Dorset in Zuid-West Engeland wil bereiken, kan sinds voorjaar 2005 non stop vliegen van Amsterdam naar de badplaats Bornemouth. Zes maal per week (dagelijks, behalve zaterdag) verzorgt vliegmaatschappij Thomsonfly rechtstreekse vluchten op dit traject.

Meer informatie: www.thomsonfly.com en www.dorset-newforest.com Meer informatie over arrangementen in Dorset & New Forest kunt u vinden op www.houseofbritain.nl/dorset.htm

Noot aan de redactie (