Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Tweede leven voor leerlooierij Driesen, Dongen

Wethouder Velthoven metselt tweede steen en plaquette

Op woensdag 31 augustus metselt wethouder Velthoven samen met Jan Timmer (BOEi) en Paul Hoen (Bouwfonds MAB Ontwikkeling) de tweede steen voor het symbolische 'tweede leven' van de voormalige leerlooierij Driesen aan de Hoge Ham te Dongen. Tevens wordt een plaquette ingemetseld in de gevel van de leerlooierij.

Het plan

Per eind 2005 krijgt het monumentale pand aan de Hoge Ham en het achterliggend terrein een nieuwe functie. Sinds mei wordt namelijk binnen de leerlooierij gewerkt aan vier appartementen en vier maisonnettes. Op het terrein van leerlooierij Driesen, achter de toekomstige appartementen en maisonnettes zijn acht rijwoningen ontwikkeld.

Het pand dateert al uit het jaar 1866 en heeft de status van Rijksmonument. Tot 2003 is de leerlooierij in bedrijf geweest, daarna hebben BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) en Bouwfonds MAB Ontwikkeling uit Eindhoven samen met de gemeente Dongen aan een plan gewerkt om de looierij te behouden en te veranderen tot woonlocatie.

De appartementen en maisonnettes in de leerlooierij

Op de begane grond van de looierij worden de appartementen met tuin gerealiseerd, op de eerste en tweede verdieping komen de duurdere en grotere maisonnettes met een 30 m2 groot balkon. Geen enkele woning heeft dezelfde indeling. Voor BOEi en de architect was het belangrijk om de originele elementen als houten vloeren, spantconstructies en houten dakbeschietingen te behouden waardoor de oorsprong van het pand ook na de functiewijziging nog zichtbaar blijft. Architect Marina Moons te Waalwijk tekende voor het ontwerp van de leerlooierij en de woningen.

De rijwoningen

Achter het looibedrijf zijn de rijwoningen in twee blokken van vier woningen gesitueerd. Hoewel deze volledig nieuwbouw zijn, is door Marina Moons veel aandacht besteed aan de architectuur van de woningen: deze moest uiteraard aansluiten bij de monumentale leerlooierij, zodat er sprake is van een samenhangend plan. De voorgevels zijn bijvoorbeeld gemetseld in donkerbruine horizontale vlakken. Deze verwijzen naar de gevel van de voormalige looierij waarin houten gevels dienden om de huiden te laten drogen aan de lucht. Daarnaast is de detaillering en materialisatie van de nieuwbouw woningen afgestemd op het uiterlijk van de leerlooierij.

Planning

Aannemer Nico de Bont is eind mei 2005 gestart met de restauratie van de leerlooierij, Bouwbedrijf Osdo uit Dongen startte in diezelfde periode met de realisatie van de rijwoningen. Naar verwachting worden de rijwoningen eind 2005 opgeleverd. In het tweede kwartaal van 2006 volgen de appartementen. Alle appartementen, maisonnettes en woningen zijn enige tijd geleden verkocht. De prijzen van de appartementen waren vanaf ^129.500 v.o.n., van de rijwoningen vanaf ^ 252.000,-- v.o.n.

===============