FNV

Havenwerkers naar Tweede Kamer voor behoud ILO-verdag

Havenwerkers trekken woensdag 31 augustus massaal - in schone werkkleding en met de helmen op - naar Den Haag om de Tweede Kamer te overtuigen dat ILO-verdrag 137 niet opgezegd moet worden, zoals minister De Geus voorstelt.
Dat heeft het actiecomité van FNV Bondgenoten donderdag besloten. "Wij willen geen pulparbeid in de havens", schrijft het comité in het pamflet dat onder dit bericht op te halen is.

Het ILO-verdrag bepaalt dat alleen geregistreerde havenwerkers mogen laden en lossen. De Geus wil daarvan af nu de werkgevers toch niet aan registratie meewerken. Het kabinetsbeleid is bovendien gericht op het flexibeler maken van de arbeidsmarkt.

Op 31 augustus vertrekt om 8.00 uur een protestmars van het Malieveld naar het Plein voor de Tweede Kamer. Daar houdt FNV Bondgenoten de hele ochtend een manifestatie terwijl de Tweede Kamer met de minister debatteert over de voorgenomen opzegging van het verdrag.

De stakingsbereidheid onder de havenwerkers is groot, bleek de afgelopen weken bij manifestaties in Rotterdam en op de Maasvlakte.

De rechter bepaalde op 29 september 2004 op verzoek van FNV Bondgenoten dat de weigering van de Staat om de registratie te bewerkstelligen in strijd is met het ILO-verdrag. Tegelijkertijd bestelde de rechter dat de regering niet kan opleggen de registratie in een wet te regelen, omdat hij dan op de stoel van de politiek zou gaan zitten.

Om uit de patstelling te komen, besloot De Geus het verdrag dan maar op te zeggen. "Dit is toch te gek voor woorden", reageerde vakbondsbestuurder Niek Stam. "De Geus rijdt door rood en haalt dan het stoplicht maar weg."

ILO-verdrag 137 (betreffende de sociale gevolgen van laad- en losmethoden) is in 1976 door Nederland geratificeerd. Twintig jaar zorgden de werkgeversorganisaties in Rotterdam en Amsterdam voor de pasjesregeling. Maar deze organisaties bestaan niet meer.

Zie hier het persbericht over het wetsvoorstel van De Geus dat in de Tweede Kamer aan de orde is.

Hieronder is het vakbondspamflet over de actie op 31 augustus op te halen.
Attachments:
pamflet Actie ILO 137.DOC