Ministerie van Defensie


---


---

Foto: Koningin Wilhelmina voor de microfoon van Radio Oranje in 1941 (Foto Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam)

125ste geboortedag van Koningin Wilhelmina in Legermuseum

25-8-2005 16:33:00

Op woensdag 31 augustus is het 125 jaar geleden dat koningin Wilhelmina werd geboren. Het Legermuseum, waar tot en met 4 december de tentoonstelling Wilhelmina - Vorstin in oorlogstijd (1940-1945) loopt, ontvangt op deze verjaardag alle bezoekers met Wilhelmina-pepermunt. Bovendien krijgt iedere 25ste gast een gratis Wilhelminapakket met onder meer de tentoonstellingspublicatie.

Het museum toont een bijzonder portret van deze markante vorstin, die reeds in haar jonge meisjesjaren een opvallende belangstelling voor de krijgsmacht ontwikkelde. De expositie belicht Wilhelmina als koningin, als mens en als symbool, in een periode die voor Nederland als een van de meest dramatische kan worden beschouwd. Ook voor haar waren het bewogen jaren, waarin ze zich ontwikkelde vanuit het strakke vooroorlogse en protocollaire keurslijf tot een moeder des vaderlands. Haar terugkeer in 1945 naar Nederland versterkte deze rol, maar bracht ook aanpassingen met zich mee voor haar als monarch. Verbindend thema binnen deze ingrijpende veranderingen in haar leven, vormen haar rol als soldatenkoningin en haar relatie met de Nederlandse krijgsmacht. Karakteristieke objecten, interviewfragmenten en historisch film- en beeldmateriaal plaatsen dit menselijk verhaal in verschillende perspectieven.