Erasmus Universiteit Rotterdam

Ondersteuning bij stoppen met roken meest kosteneffectief voor preventie hart- en vaatziekten

Tot 3,8 jaar levenswinst door lichaamsbeweging

Mannen leven tot 3,8 jaar langer en gezonder door intensieve lichaamsbeweging zoals wielrennen en hardlopen; vrouwen 3,5 jaar langer. Verder is het bieden van ondersteuning om te stoppen met roken de meest kosteneffectieve manier om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit stelt Oscar H. Franco Duràn, wetenschappelijk onderzoeker in de Maatschappelijke Gezondheidszorg aan het Erasmus MC, in zijn proefschrift Cardiovasculaire ziektepreventie. Van meta-analyses tot levensverwachting. Hij promoveert op 31 augustus 2005 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Ieder jaar overlijden wereldwijd ongeveer 17 miljoen mensen aan HVZ. Preventie is dus van groot belang. Franco Duràn bestudeerde de verschillende aspecten daarvan. Mensen die matig tot zeer actief bewegen hebben een hogere levensverwachting en leven langer gezond dan inactieve volwassenen. Met matige beweging, zoals wandelen, fietsen, tuinieren of rustig zwemmen, wint een vrouw gemiddeld al 1,5 jaar en een man 1,4.

Daarnaast keek Franco Duràn naar de kosteneffectiviteit van preventieve medicijnen. Voor de primaire preventie van HVZ blijken statines duur te zijn en zouden niet de eerste keus moeten zijn. In de eerste plaats zou ondersteuning geboden moeten worden aan rokers bij het stoppen met roken en aspirine aan personen met een gemiddeld tot hoog risico op HVZ.

Tot slot zochten Franco Duràn en zijn collega's naar een niet-medicamenteus alternatief ter preventie van HVZ in plaats van het in 2003 gelanceerde concept van de zogenoemde 'Polypil'. Zij ontwierpen de Polymaaltijd. Deze maaltijd bevat zes ingrediënten (vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn) die samen in theorie HVZ met 75% kunnen doen dalen. Deze analyse illustreert dat voedingsinterventies zoals de Polymaaltijd vergelijkbare resultaten als de Polypil kunnen hebben, met waarschijnlijk minder bijwerkingen.

Promotor: prof.dr. J.P. Mackenbach, Medische en maatschappelijke determinanten van de volksgezondheid

Promotie woensdag 31 augustus, 13.45 uur
Plaats: ErasmusMC. faculteitsgebouw, collegezaal 7 Info: Ceciel van Hemel, persvoorlichter Erasmus MC, tel. (010) 463 52 85
e-mail: press@erasmusmc.nl

gewijzigd op 25 aug 2005 15:37