Erasmus Universiteit Rotterdam

Prostaatkankercellen ontsnappen aan celdood

Prostaatkankercellen hebben geslachtshormonen nodig om te overleven en te groeien. Uit het promotieonderzoek van Fred Penninkhof blijkt dat het REPS2 eiwit lijkt te functioneren als een belangrijk eiwit voor overlevingsmechanismen binnen de cel. Het eiwit kan in de toekomst mogelijk als doel dienen voor de behandeling van prostaatkanker, waardoor meer gerichte therapie mogelijk wordt. Specifieke manipulatie van de activiteit van het REPS2 eiwit zou de activiteit van overlevingsmechanismen in kankercellen kunnen verminderen, met als gevolg dat de kankercellen eerder sterven. Penninkhof promoveert op woensdag 31 augustus 2005 op zijn proefschrift Interactie van REPS2 met NF-kappaB in prostaatkankercellen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prostaatcellen en ook prostaatkankercellen hebben androgenen (geslachtshormonen, bij de man geproduceerd door de testikels) nodig om te overleven en te groeien. Androgeen-onttrekking (zoals kan worden bewerkstelligd door verwijderen van de testikels) heeft een remmende invloed op de groei van androgeen-afhankelijke prostaatkankercellen en kan dus goed als therapie worden toegepast. Echter, na een bepaalde periode, in lengte verschillend per patiënt, worden prostaatkankercellen ongevoelig voor onttrekking van androgenen. Deze verdere ontwikkeling van prostaatkanker resulteert in de zogenoemde androgeen-onafhankelijke prostaatkanker. De kankercellen hebben zich blijkbaar aangepast en kunnen overleven; ze groeien ook tijdens androgeen-onttrekkings-therapie. Het REPS2 eiwit, het eiwit dat Penninkhof tijdens zijn promotieonderzoek heeft onderzocht, speelt mogelijk een rol bij deze aanpassing.

In het promotieonderzoek is aangetoond dat REPS2 voorkomt in androgeen-afhankelijke prostaatkanker, maar niet meer in androgeen-onafhankelijke prostaatkanker. Het kunstmatig verhogen van het REPS2 eiwit niveau in prostaatkankercellen leidde tot activatie van een mechanisme aangeduid met geprogrammeerde celdood. Dit experiment heeft laten zien dat het REPS2 eiwit een belangrijke rol speelt in de 'leven of dood' balans binnen prostaatkankercellen. Met de identificatie van eiwitten die in staat zijn aan het REPS2 eiwit te binden, is inzicht verkregen hoe het REPS2 eiwit de 'leven of dood' balans binnen de cel kan beïnvloeden.

In verschillende experimenten laat Penninkhof zien dat het REPS2 eiwit kan binden aan eiwitten die betrokken zijn bij NF-kappaB signaaltransductie, een signaaltransductiesysteem dat overlevingsmechanismen binnen de cel stimuleert. Een verlaging van het REPS2 eiwitniveau, zoals in androgeen-onafhankelijke prostaatkanker, kan het NF-kappaB signaaltransductiesysteem verstoren, met als gevolg een ongecontroleerde stimulatie van overlevingsmechanismen binnen de cel. Dit is goed in lijn met onderzoeksresultaten van andere onderzoekers, die hebben aangetoond dat het NF-kappaB signaaltransductie systeem continu actief is in vergevorderde androgeen-onafhankelijke prostaatkankercellen. Interessant is hier te vermelden dat dit NF-kappaB signaaltransductiesysteem ook in een aantal andere types kankercellen actief is.

Promotor: prof.dr. J.A. Grootegoed, Biochemische endocrinologie

Promotie woensdag 31 augustus, 11.45 uur
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Info: David Drexhage, persvoorlichter Erasmus MC, tel. (010) 463 5525 e-mail: press@erasmusmc.nl

gewijzigd op 25 aug 2005 15:37