Gemeente Den Haag

augustus 2005
Regio Haaglanden zet aanval in op schooluitval jongeren (26 augustus)

Negen gemeenten in de regio Haaglanden gaan nog meer samenwerken om de jeugdwerkloosheid en het voortijdig schoolverlaten van jongeren aan te pakken. Op woensdag 31 augustus ondertekenen de negen gemeenten hiervoor een convenant, in aanwezigheid van staatssecretaris Marc Rutte (OCW).

De negen gemeenten in de regio Haaglanden gaan hun samenwerking intensiveren op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat jongeren ook gebruik kunnen maken van voorzieningen in andere gemeenten om hun schoolloopbaan succesvol af te ronden. Daarbij gaat het om stageplekken, leerwerkplekken, de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, sollicitatietrajecten, leerwerkcentra, enzovoorts. Geen plek in de regio mag onbezet blijven. De negen gemeenten, zijn Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Zoetermeer. De gemeente Den Haag is in dit samenwerkingsverband contactgemeente naar de rijksoverheid. De wethouders van Onderwijs en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de negen gemeenten zullen het convenant ondertekenen.

Bijeenkomst 31 augustus
De bijeenkomst op woensdag 31 augustus heeft als thema de regionale aanpak van de jongerenproblematiek. Tijdens de bijeenkomst van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Haaglanden (RPA), onder leiding van mevrouw Hannie van Leeuwen (voorzitter RPA), wordt een voorproeve gegeven van een onderzoek naar risicojongeren in de provincie Zuid-Holland. Verder is er een toelichting van de Haagse wethouder Pierre Heijnen op de regionale aanpak van het RMC. Daarna wordt het convenant ondertekend. Tot slot vindt er een discussie plaats over de regionale ambities in de aanpak van de jongerenproblematiek. Staatssecretaris Marc Rutte zal een toelichting geven op het landelijk beleid, op de 'Aanval op de uitval' en een reactie geven op de aanpak van Haaglanden.