Gemeente Alkemade


Ghanezen zetten kennismaking met Nederland voort

Het werkbezoek van de Ghanese delegatie is vanaf maandag 22 augustus spetterend van start gegaan: na afloop van kantoortijd wordt elke dag een duik genomen in het recreatiebad van De Tweesprong. Onder hilariteit, maar ook leergierig wordt onder leiding van gediplomeerd zwemleraar de zelfredzaamheid van de Ghanezen in het water vergroot en de watervrees verminderd.

Het formele bezoek staat in het teken van de voortgang van het afvalinzamelingsproject dat Alkemade samen met Kadjebi uitvoert. Er zijn met name besprekingen om na te gaan of de geplande activiteiten en doelstellingen daadwerkelijk nodig en nuttig worden geacht. Het is niet de bedoeling het ambitieniveau naar beneden bij te stellen, wel om ervoor te zorgen dat wat gerealiseerd gaat worden, gedragen wordt door de mensen in Kadjebi. Uiteindelijk moeten zij van werkbare plannen en methoden worden voorzien, zodat zij na 1-1-2007 de afvalinzameling op eigen benen kunnen voortzetten.

Zo wordt het klacht-en meldpunt beter tegen het licht gehouden want een simpelweg kopiëren van Alkemade blijkt daar niet te werken. Hiervoor had het team van Alkemade al gewaarschuwd, maar zoals het wel vaker gaat in het leven: door schade en schande leert een mens. Ook de managementrapportage is voor verbetering vatbaar om het management beter op de hoogte te houden van de voortgang van activiteiten. Op die manier kan achterstand eerder gesignaleerd worden en toekomstig beleid beter worden uitgestippeld.

Tijdens dit bezoek van de Ghanezen is er ook ruimte voor andere dingen. Vorige week is de delegatie door burgemeester Cornelis van Gouda ontvangen. Gouda is tegelijk met Alkemade gestart met een VNG project op het gebied van afvalinzameling met de havenstad Elmina in Ghana. Leden van beide projectteams hebben elkaar al vaker ontmoet en een tegenbezoek aan een oerhollandse stad gecombineerd met uitwisseling van ervaringen was een goed tijdverdrijf. Vrijdagmiddag is een bezoek gebracht aan het aannemersbedrijf van Akerboom op het Veenderveld. Harry Akerboom maakte deel uit van de 41 vrijwilligers, die onlangs voor het schoolbouwproject naar Kadjebi zijn vertrokken. Hij heeft de delegatie nu een demonstratie getoond van houtbewerkings- en verwerkingstechnieken welke mogelijk ook toepasbaar zijn in Ghana. Daarna is een kijkje genomen bij kinderdagverblijf het Zonnestraaltje omdat bij de nieuw gebouwde basisschool ook een zogeheten Kindergarten wordt gepland. Zaterdag zijn de Ghanezen mee geweest op de boot van Alkemade en Jacobswoude om te genieten van de Gondelvaart. Woensdagmiddag 31 augustus vertrekken de Ghanezen, na een heel nuttig en gezellig verblijf weer naar Ghana.

© Gemeente Alkemade - Laatst gewijzigd: 30 augustus 2005