Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeentelijke riolering komt positief uit rioned-onderzoek

Uit onderzoek van de stichting RIONED blijkt dat gemeenten de afgelopen jaren forse inspanningen hebben geleverd voor de riolering. De VNG is positief over de conclusies van het onderzoek. Ook de komende jaren zijn nog inspanningen nodig. Voor scheiding van afval- en regenwater zullen naar verwachting forse investeringen moeten worden gedaan (RIONED spreekt van 20 miljard euro bij 50% scheiding). Gemeenten zullen kosten en baten moeten afwegen. De VNG zal zich de komende jaren blijven inspannen om deze ruimte voor gemeenten open te houden zodat de lastenstijging voor de burgers daarmee zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Lopende investeringsoperaties bijna afgerond Uit het RIONED-onderzoek komt naar voren dat binnenkort vrijwel alle huishoudelijke afvalwaterlozingen in het buitengebied zijn gesaneerd via aanleg van riolering of individuele voorzieningen (IBAs). Ook de riooloverstortproblematiek wordt duidelijk opgepakt. Gemeenten zijn een eind op weg om meer rioleringscapaciteit te realiseren (de zogenaamde basisinspanning). Hiermee daalt het aantal overstortingen en verbetert de waterkwaliteit. Het aantal risicovolle overstorten is in korte tijd zelfs teruggebracht van meer dan 700 tot 16. Tevens blijkt dat de technische kwaliteit van de riolering goed is en goed blijft als gemeenten de voorgenomen investeringen (3 miljard de komende 6 jaar) in vervanging realiseren. De VNG is positief over deze stand van zaken.

Toekomstige kostenschatting vraagt om verstandige oplossingen en lokaal maatwerk Door al deze ontwikkelingen die voortkomen uit rijksbeleid, is het rioolrecht in 10 jaar tijd verdubbeld. Uit de RIONED-cijfers blijkt dat een zelfde verdubbeling het komende decennium in het verschiet ligt. De VNG erkent dat investeringen nodig zijn om de riolering, waterkwaliteitsverbetering te realiseren en waterproblemen te voorkomen. Een afweging tussen kosten en baten zou daarbij echter voorop moeten staan. De VNG is van mening dat degene die hiervoor betaalt (de gemeente) ook degene moet zijn de afwegingen zelf bepaalt. De VNG zal blijven pleiten voor gemeentelijke beleidsvrijheid. De VNG pleit verder voor een betere gemeentelijke betrokkenheid bij beslissingen over ambities die vanuit het waterbeheer gesteld worden. Dit zowel vanuit het oogpunt van wateroverlast als waterkwaliteit (Europese Kaderrichtlijn Water).