Gemeente Buren


Woningbouw Bernhardlaan Beusichem; nieuwe kunstgrasvelden voor BZS

B en W van Buren doen de gemeenteraad het voorstel te kiezen voor de Bernhardlaan in Beusichem als toekomstige woningbouwlocatie én voor de vervanging van de slechte voetbalvelden van BZS door kunstgras op de bestaande plek. Het college komt met dit dubbele voorstel, omdat daarmee in één keer duidelijkheid ontstaat over de locaties voor woningbouw (naast Beusichem Zuid III) en sport.

De Bernhardlaan biedt een geschikte locatie voor de bouw van ca. 120 woningen en is als zodanig opgenomen in de structuurvisie Buren in Bloei; de gemeente heeft er ook het eerste recht van grondaankoop. BZS blijft het liefst op het huidige sportpark zitten. Wethouder Wim Hompe heeft de betrokkenen dinsdag ingelicht over het voorstel van burgemeester en wethouders.

In het vitale kernenmodel gaat de gemeenteraad uit van het clusteren van voorzieningen. In de nabijheid van het sportpark en de naburige tennisbanen bevinden zich ook een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en de bestaande (en nieuw te bouwen) basisschool met gymzaal. Bij het clusteren hiervan kan bijvoorbeeld gemeenschappelijke parkeergelegenheid worden benut. Daarom is het gewenst, dat de voetbalvereniging BZS op de huidige plek blijft. Bovendien is het complex voor de gebruikers uit Beusichem, Zoelmond, Asch en Ravenswaaij goed bereikbaar, zeker na het opheffen van de knip in de Nieuwstraat en de aanleg van de noord-zuidverbinding. De wetra-voetbalvelden zijn structureel zo slecht, dat ze vervangen moeten worden: de aanleg van twee kunstgrasvelden en een renovatie van het oefenveld is de meest gunstige optie. Kunstgrasvelden kunnen snel worden gerealiseerd en zijn zeer intensief bespeelbaar. Er is geen extra ruimte voor nodig. Verplaatsing van de voetbalvelden naar een andere locatie vergt grondaankoop, procedures en tijdverlies. In financieel en ruimtelijk opzicht en qua snelheid heeft woningbouw aan de Bernhardlaan en handhaving van BZS op de huidige plaats de voorkeur.

Burgemeester en wethouders stellen het presidium voor dit voorstel te behandelen in de commissievergadering Ruimte van 19 september en Zorg van 20 september