Gemeente Zwolle

http://www.zwolle.nl/cms/cms.nsf/V_LUSCW/73FDA042AE0928F1C12568AF00420EC6

Un Stap Dilanti voor Antilliaanse jongeren loopt goed

Het project begeleid wonen voor Antilliaanse jongeren Un Stap Dilanti ('een stap voorwaarts') loopt goed. Een half jaar geleden zijn vier Antilliaanse jongeren begonnen met een bijzondere vorm van begeleid wonen. De jongeren krijgen, gedurende maximaal 20 maanden, woonruimte aangeboden en worden ondersteund bij de inrichting van de woning. In deze periode van 20 maanden krijgen de jongeren woonbegeleiding en volgen zij een leerwerktraject op maat. Het is de bedoeling dat de jongeren, na deze periode van intensieve begeleiding en leren voor een beroep, in staat zijn om zelfstandig en volwaardig deel te nemen aan de Zwolse samenleving. De gemeente sluit met iedere jongere een contract af waarin de rechten en plichten van deelname aan het project zijn vastgelegd. Inmiddels nemen 13 jongeren deel aan het project. Deze jongeren zijn verdeeld over vier woningen. Nog drie jongeren hebben zich aangemeld en met hen wordt een intakegesprek gehouden. Twee keer per jaar worden de verschillende projecten geëvalueerd, waaronder Un Stap Dilanti. Het college van B&W heeft de eerste evaluatie van 2005 vastgesteld.

In Zwolle wonen ongeveer 1250 Antillianen en Arubanen. De jongeren tussen 15 en 25 jaar kennen de meeste problemen. Zij komen meestal onvoorbereid naar Nederland en vinden het moeilijk om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Deze jongeren hebben vaak ook geen vaste verblijfplaats.

Zwolse A/Anpak.
Het project Un Stap Dilanti is onderdeel van de Zwolse A/Anpak waarmee de gemeente Zwolle in 2002 is gestart. In de Zwolse A/Anpak zijn meerdere project en activiteiten ondergebracht die allemaal als doel hebben de integratie en participatie van Antilianen en Arubanen in Zwolle te verbeteren. De Antilliaanse gemeenschap in Zwolle is nauw betrokken bij de Zwolse A/Anpak. De aanpak van straathoekwerkers in ´On Track Again´ is een methodiek om jongeren, die hulp nodig hebben, snel te signaleren. ´Een spiegel liegt niet´ is erop gericht om voortijdig schoolverlaten van Antilliaanse jongeren te voorkomen. Alle activiteiten worden op elkaar afgestemd in een gezamenlijk ketenoverleg met alle betrokken instellingen en de Antilliaanse gemeenschap.

Bestuurlijk Arrangement.
In juni 2005 heeft wethouder Pot, namens de gemeente Zwolle, afspraken gemaakt met Minister Verdonk om de problemen met Antilliaanse en Arubaanse jongeren in Zwolle aan te pakken. Het streven is om in de periode 2005-2008 te bereiken dat er:
50% minder Antillianen en Arubanen zonder diploma voortijdig de school verlaten;
30% minder werkloze Antilliaanse en Arubaanse jongeren tot 25 jaar zullen zijn;
30% minder criminaliteit ontstaat Antilliaanse en Arubaanse jongeren tussen 12 en 25 jaar.

De gemeente Zwolle heeft de activiteiten en de projecten van de Zwolse A/Anpak gekoppeld aan de afspraken die met de Minister zijn gemaakt. In de praktijk betekent dit een voortzetting van de bestaande activiteiten en projecten, met dien verstande dat de activiteiten worden aangepast aan de afspraken die met de Minister zijn gemaakt.