Technische Universiteit Eindhoven

31 augustus 2005

PERSBERICHT

Start realisatie SOH States of Nature

Eerste schop in de grond voor drijvende eieren

Op dinsdag 30 augustus gaat de eerste schop de grond in voor de realisatie van het kunstwerk SOH States of Nature. Dit komt aan het Limbopad op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) te liggen en bestaat uit een grote vijver met daarin 88 drijvende eieren. Op ieder ei is een zonnepaneel gemonteerd en de energie daarvan wordt gebruikt om een centrale sculptuur te laten zweven. Ter viering van deze gelegenheid organiseert Stichting Natuurkunst een receptie voor haar sponsoren, contacten en de media. Ook kunstenaar Alex Vermeulen zal aanwezig zijn. De Stichting Natuurkunst is een initiatief van studenten Technische Natuurkunde van de TU/e.

Receptie
De ontvangst is in Traverse op het TU/e terrein om 16:30 uur, waarna het gezelschap zich naar de locatie van het kunstwerk zal begeven. Emeritus hoogleraar Prof. Dr. Ir. Wim de Jonge zal om 17:00 uur de symbolische eerste spade in de grond steken, waarmee de realisatie van het kunstwerk officieel van start gaat. Aansluitend is er tot 19:00 uur een borrel op de faculteit Natuurkunde, waar ook een kleine tentoonstelling over het kunstwerk te zien is. Dit biedt een uitgelezen mogelijkheid een indruk te krijgen van het kunstwerk.

SOH States of Nature
Het kunstwerk is ontworpen door Alex Vermeulen naar een idee van studenten Technische Natuurkunde van de TU/e en maakt deel uit van zijn grote project States of Humanity. Het kunstwerk legt de verbinding tussen natuur en techniek en maakt daarbij gebruik van duurzame energie. De hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen is afhankelijk van de seizoenen, de bewolking en de wind, en bepaald hoe hoog de centrale sculptuur boven de waterspiegel gaat zweven. Deze dynamische relatie tussen de natuurlijke elementen en de techniek is het centrale thema van SOH States of Nature. Het wordt gerealiseerd op een prachtige locatie op de campus van de TU/e: aan het Limbopad, naast de Dommel en zichtbaar vanaf de prof. Dorgelolaan. Ook de geplande fietsroute van Einhoven naar Son loopt erlangs. Dit past perfect in het streven van de TU/e de campus leefbaarder te maken en een dergelijk hoogtechnologisch kunstwerk sluit aan bij Eindhoven als technologiestad.

Lustrum
De onthulling van het kunstwerk zal plaatsvinden in april 2006 en samenvallen met het 50-jarig bestaan van de TU/e. Het is de grootste bijdrage van studenten aan het lustrum van de TU/e. Tevens valt de start van de realisatie vlak voor de viering van het 45-jarig bestaan van de studievereniging voor Technische Natuurkunde.