Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Watermanagement op celniveau

31 augustus 2005

De regulatie van celvolumes is in eerste instantie een kwestie van watermanagement. Dat stelt NWO-promovendus Bas Tomassen op basis van zijn onderzoek naar de opname en afgifte van water door het plasmamembraan van dierlijke en menselijke cellen. Bas Tomassen promoveert op 31 augustus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het volume van een cel is het resultaat van een subtiel evenwicht tussen wateropname en afgifte door het plasmamembraan van de cel. De cel kan zijn volume regelen door aanpassing van zoutconcentraties in en rondom de cel. Hoe dit proces precies werkt, is nog niet bekend. Bas Tomassen identificeerde een aantal belangrijke mechanismen die in dit proces een rol spelen.

Verhoging van de zoutconcentratie in de cel of verlaging van de zoutconcentratie rondom de cel zorgt voor een waterinstroom. Dit principe staat bekend als osmose. Cellen activeren verschillende kanalen om overtollig water en zout of osmotisch actieve deeltjes uit de cel te verwijderen.

Biochemicus Tomassen bestudeerde cellen die erg gevoelig zijn voor de osmotische verstoring. Hij ontdekte dat cellen die permeabel zijn voor water, makkelijker kunnen reageren op veranderende zoutconcentraties. Ook ontdekte hij dat de aanwezigheid van specifieke kanalen die water transporteren, volumeveranderingen vergemakkelijken.

Slome organische reactie

Naast waterkanalen spelen ook ionkanalen en organische zouten een belangrijke rol. Als het zoutevenwicht wordt verstoord, worden eerst zogeheten 'volume gereguleerde anionkanalen' geactiveerd. Deze zorgen ervoor dat chloride-ionen de cel uitstromen. Uit verder onderzoek bleek dat pas één tot twee minuten later de uitstroom begint van organische zouten. Deze uitstroom blijkt alleen op gang te komen als er een groot concentratieverschil is tussen het zout in het inwendige van de cel en het zout in zijn omgeving. De onderzoeker concludeert hieruit dat de uitstroom van organische zouten dient als tweede verdedigingslinie, die alleen in stelling wordt gebracht bij grote problemen.

Alle organismen in de natuur hebben te kampen met zoutevenwichten in en rondom hun cellen. Planten, bacteriën en schimmels hebben een extra celwand om de cel meer bescherming te geven. Dierlijke cellen, zoals die van de mens, hebben dit niet. Zij hebben andere mechanismen ontwikkeld, waarvan Bas Tomassen er een aantal heeft geïdentificeerd.

Onderzoek Bas Tomassen Onderzoek Bas Tomassen NWO-promovendus Bas Tomassen onderzocht watermanagement in cellen. Afbeelding links: Cluster cellen waarvan één cel aangeprikt is met een glazen pipet (contour links boven) en tot zwelling gebracht. Het volume van de cel is vele malen groter geworden. In deze opzet worden de elektrische kanalen in de cel gemeten.
Afbeelding rechts: Monolaag cellen met daarin zes dochtercellen die een groen lichtgevend eiwit (eGFP) tot expressie brengen. Dit maakt identificatie mogelijk van getransfecteerde cellen. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

.........................

Meer informatie bij:

* ir. Bas Tomassen (Erasmus MC, Biochemie)
* t: +31 (0)10 453 08 55

* stomassen@chello.nl

* Promotie 31 augustus

* Promotor prof.dr. J.F. Koster

* Het proefschrift verschijnt binnenkort in zijn geheel op de website eps.eur.nl