Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 249

datum: 30 augustus 2005

Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor alle minima in Amersfoort

Vanaf 1 januari 2006 biedt Agis in samenwerking met de gemeente Amersfoort aan alle inwoners met een minimuminkomen de AV Amersfoort een aanvullende ziektekosten-verzekering met een brede dekking tegen een aantrekkelijke premie. Om de premie laag te houden draagt de gemeente maandelijks 4 euro bij per verzekerde.

Vandaag hebben wethouder J. de Wilde van de gemeente Amersfoort en de voorzitter van de Raad van Bestuur, E. van der Veen, van Agis Zorgverzekeringen, het contract voor de nieuwe collectieve aanvullende ziektekostenverzekering ondertekend. De gemeente wil hiermee bereiken dat huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum (bijstandsniveau) beter zijn verzekerd en beter toegang hebben tot medische voorzieningen.

Uitgebreid pakket
Gebleken is dat mensen met een minimuminkomen het eerst op ziektekosten bezuinigen. Vaak zijn zij onvoldoende aanvullend verzekerd, waardoor zij bij ziekte ineens voor hoge kosten komen te staan. Dit vindt de gemeente een onwenselijke situatie. Met de nieuwe collectieve aanvullende ziektekostenverzekering kunnen Amersfoorters met een smalle beurs zich voortaan adequaat verzekeren. Door de maandelijkse bijdrage van de gemeente van 4 euro per premiebetalende verzekerde, betalen mensen E 16,75 per maand voor een pakket dat veel uitgebreider is dan de in prijs vergelijkbare individuele aanvullende verzekering van Agis. Gemeente Amersfoort heeft onderzocht voor welke ziektekosten er vaak bijzondere bijstand wordt aangevraagd en er in de onderhandelingen met Agis op toegezien dat juist deze kosten ruimschoots worden vergoed door de AV Amersfoort. Dit heeft geleid tot een pakket met ruime vergoedingen voor o.a tandartskosten, brillen en orthodontie. Extra dekking is er verder ook voor de eigen bijdrage voor thuiszorg en fysiotherapie.

Minder aanvragen bijzondere bijstand

Door het ruime pakket hoeven mensen met een minimuminkomen minder snel een beroep te doen op de bijzondere bijstand, want met de meeste medische kosten kunnen zij direct bij hun zorg-verzekeraar terecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat het claimen van ziektekosten bij een zorgverzekeraar voor mensen veel toegankelijker is dan het aanvragen van bijzondere bijstand. De belangrijkste redenen om geen gebruik te maken van bijzondere bijstand zijn onbekendheid met deze regeling, sociale barrières (schaamte, trots) en de administratieve rompslomp die een aanvraag bijzondere bijstand met zich meebrengt. Voor de gemeente levert het een besparing op in de kosten voor bijzondere bijstand. Deze besparing komt in zijn geheel ten goede aan de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering.

Campagne

Om bijstandsgerechtigden en overige minima in te lichten over de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering start de gemeente in september een campagne, waarbij mensen persoonlijk en/of via massamedia worden benaderd.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 469 45 04, e-mail jec.delacroix@amersfoort.nl