Provincie Limburg

Grensoverschrijdende infrastructuur voor ruimtelijke informatie Euregionaal project Plannen en Bouwen

De Provincie Limburg, de Limburgse gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht, de Stadt Aachen, Kreis Aachen, Kreis Heinsberg, Kreis Euskirchen en de Bezirksregierung in Köln gaan samen een grensoverschrijdende infrastructuur voor ruimtelijke informatie ontwikkelen. De bouwinformatie levert vooral kwaliteitsverbetering en efficiencywinst op.

Als je als inwoner van een gemeente naar de gemeente gaat voor advies over bouw- of verbouwplannen dan geven zij je een goede raad: overleg vooral goed met de buren!
Dit advies gaan bovengenoemde gemeenten nu zelf ter harte nemen. Samen gaan zij een infrastructuur ontwikkelen voor ruimtelijke informatie. Zo worden actuele luchtfotos, topografische kaarten en bouw- en bestemmingsplannen ook voor de buren aan de andere kant van de gemeente- c.q. Rijksgrens toegankelijk. Grootste voordeel: men kan rekening houden met de plannen aan de overkant van de grens. Bovendien levert deze bouwinformatie voor planologen efficiencywinst op. Overheidsinstanties kunnen hierdoor sneller en beter inspelen op de actualiteit. Gedeputeerde Herman Vrehen: Dit project kent een hoog innovatief karakter. De opgedane ervaringen zullen ook in andere projecten toegepast worden. De ontwikkeling van deze grensoverschrijdende Informatie Infrastructuur wordt als voorbeeld gezien in Europa, dus je kunt stellen dat de Euregio Maas Rijn als proeftuin van Europa dient!

Financiering van het project gebeurt met Interreggelden 398.750,-, geld van het Ministerie van Economische Zaken 57.000,-, van het Ministerie van VROM 76.527,48 en de Provincie Limburg 80.000,-.

Op 31 augustus om 15.00 uur tekenen de buren de bestuursovereenkomst Plannen en Bouwen in de Grote Staat van het Gouvernement van Maastricht.

31-8-2005 11:11