Socialistische Partij

Demonstratie havenwerkers voor behoud kwaliteit en veiligheid

31-08-2005 * Bij de Tweede Kamer in Den Haag hebben zich woensdagochtend meer dan duizend actievoerende havenwerkers verzameld. Zij demonstreren tegen de ontmanteling van de bescherming van hun beroepsgroep. De SP steunt hun oproep om de kwaliteit en veiligheid van het havenwerk te blijven waarborgen.

De demonstranten willen voorkomen dat het kabinet een internationaal verdrag opzegt dat werkloze havenwerkers in de sector voorrang geeft boven andere werkzoekenden. Ook de SP wil dat dit verdrag blijft bestaan. Tweede-Kamerlid Arda Gerkens: "Het verdrag voorkomt dat vakmensen worden vervangen door goedkoper ongeschoold en ongekwalificeerd personeel. Dat zou vooral voor de veiligheid in deze sector een slechte zaak zijn."

FNV Bondgenoten

De demonstratie is georganiseerd door de FNV Bondgenoten en er doen werknemers aan mee van onder anderen veerbootmaatschappijen Stenaline en Norfolkline, containeroverslagbedrijf ECT en van de bulkoverslag EMO. De actievoerders hebben zich verzameld op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer en zijn gehuld in oranje werktenues. Ze fluiten de regering uit, steken vuurwerk af en luisteren naar toespraken.

Arda Gerkens

Een van de sprekers was Arda Gerkens, woordvoerder Economische Zaken voor de SP. Zij stak de demonstranten een hart onder de riem: "Naleving van het verdrag zorgt voor veilige arbeid in de haven, kwaliteit door geschoolde havenarbeiders, baan en inkomensgarantie voor havenarbeiders, doorstroming en jonge aanwas bij een vergrijzende groep, bovendien maakt het met de terrorismedreiging het niet naleven van het verdrag het er niet veiliger op. De regering zet met zijn houding dus niet alleen de toekomst van de havenarbeiders op het spel, maar ook de naam en faam van onze hele haventrots."

Vorig jaar besloot het kabinet dat ervaren en gekwalificeerde havenarbeiders niet langer voorrang krijgen boven andere werkzoekenden bij het zoeken naar werk in de haven. In het verleden werkten de vakbonden en de werkgevers in de haven met een pasjesregeling die dat mogelijk maakte, met als doel de kwaliteit en veiligheid van het werk te garanderen. Enkele jaren geleden hebben de werkgevers hun medewerking daaraan beëindigd.

Het kabinet voelt niets voor bescherming van de beroepsgroep. Later in de ochtend debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van het kabinet om het verdrag, waarop de regeling gebaseerd is, op te zeggen. Gerkens zal zich hier fel verzetten tegen de regeringsplannen.