Stadsdeel Amsterdam Centrum

Extra controles: handhaving parkeren en laden en lossen op het trottoir

Het parkeren en laden en lossen op het trottoir van motorvoertuigen neemt toe. Vanaf maandag 5 september 2005 zal de dienst Stadstoezicht extra controleren op het parkeren van motorvoertuigen op het trottoir. Ook laden en lossen op het trottoir is niet toegestaan. Degene die zijn voertuig op het trottoir neerzet riskeert een boete van minimaal 45,-.

De regels

Even op het troittoir staan met een motorvoertuig om iets af te leveren mag dan verleidelijk zijn, maar is niet toegestaan. Met de invoering van het Nieuw Standaard Grachten Profiel, een inrichting met bredere stoepen zonder Amsterdammertjes, is de openbare ruimte ruimtelijker en mooier geworden. Ook is het comfort en de veiligheid voor voetgangers sterk verbeterd. Dit moet behouden blijven.

Daarnaast moet voorkomen worden dat de troittoirs die van hoogwaardig hardsteen zijn, worden stukgereden. Met extra handhaving wil het stadsdeel ongewenst gebruik van de troittoirs tegengaan.

Reactie wethouder Frankfurther

Guido Frankfurther: Met de invoering van het nieuwe grachtenprofiel hebben we weer mooie, brede trottoirs gekregen. Geleidelijk aan wordt er echter steeds meer op geparkeerd en dat is absoluut niet de bedoeling. Het levert hinder en gevaar op voor de voetgangers en mensen in een rolstoel en het trottoir wordt kapot gereden. We hebben Stadstoezicht dan ook gevraagd vanaf nu een consequent lik-op-stuk beleid te gaan voeren.