Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht start proef uitreiken donorformulier bij paspoort

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wordt in de gemeente Utrecht een proef gehouden om het donorformulier uit te reiken bij het aanvragen of uitreiken van een nieuw paspoort of identiteitskaart.

Iedereen die een paspoort aanvraagt bij Burgerzaken van de gemeente Utrecht ontvangt informatie van het Donorregister bestaande uit een donorformulier, een brief met uitleg en een antwoordenveloppe. Via het donorformulier kan iemand zijn keuze, wel of juist geen donor, vastleggen in het donorregister. De proef vindt tegelijkertijd plaats in nog veertien andere gemeenten en loopt van september tot december 2005. Als blijkt dat op deze manier meer mensen zich inschrijven in het Donorregister, zal in de loop van 2006 iedereen een donorformulier ontvangen bij het aanvragen van een nieuw paspoort.

In Nederland is er een groot tekort aan orgaandonoren. In het Donorregister staat 37% van de Nederlandse bevolking met zijn keuze om wel of geen donor te worden geregistreerd. Van een grote meerderheid van de bevolking is zodoende niet bekend of men na overlijden organen en/of weefsels beschikbaar stelt. In dat geval moeten de nabestaanden een besluit nemen. Omdat nabestaanden meestal de mening van hun overleden familielid niet weten, stemmen zij vaak niet in met donatie.

Om het aantal geregistreerden in het Donorregister te verhogen heeft de Tweede Kamer aan minister Hoogervorst gevraagd een proef te starten om het donorformulier via de gemeenten actief uit te delen. Hoewel het donorformulier vier keuzes kent (ja, nee, nabestaanden beslissen, specifiek persoon beslist) en iedereen vrij is in zijn of haar keuze omtrent donatie, is de verwachting dat bij een hogere registratiegraad meer donoren beschikbaar zullen komen.

Eind december hoopt het ministerie zicht te hebben op de resultaten van de proef en een besluit te kunnen nemen over uitbreiding naar alle gemeenten in Nederland.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Burgerzaken, Willem Stoker, 030 286 20 04.

Voor inhoudelijke vragen over orgaan- en weefseldonatie kunt u contact opnemen met NIGZ/Donorvoorlichting, 0900 - 8212166.