Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Subtropische afvalwaterzuivering wint energieprijs

31 augustus 2005

Promovendus Lucas Seghezzo is de Dow Energie Dissertatieprijs 2005 toegekend voor het proefschrift dat hij in mei 2004 verdedigde aan de Wageningen Universiteit. Zijn promotie-onderzoek betrof de toepasbaarheid van zuurstofvrije afvalwaterzuivering in subtropische gebieden en werd gefinancierd door de NWO-stichting WOTRO (Wetenschappelijk Onderzoek van de Tropen en Ontwikkelingslanden).

Promovendus Lucas Seghezzo stelde tijdens zijn promotie-onderzoek vast dat een zuurstofvrije UASB (opstroom anaërobe slib bed) reactor met daarachter een serie van stabilisatievijvers een erg efficiënt, betrouwbaar en simpel systeem vormt voor de zuivering van rioolwater in subtropische gebieden.

In de provincie Salta in Argentinië bestudeerde de onderzoeker een zogeheten upflow anaerobic sludge bed (UASB) reactor. Dit systeem ontleent zijn werking aan de vorming van zeer goed bezinkend korrelslib. In het korrelslib zitten organismen die de afbreekbare organische vervuiling in het afvalwater snel en vrijwel volledig omzetten in methaan en kooldioxide. Daarnaast vormt zich tijdens de zuivering ook nieuw bacteriemateriaal. De reactor werkte al goed in tropische gebieden, maar tot op heden veronderstelden wetenschappers dat hij in een koeler klimaat minder goed zou werken.

De promovendus toonde met twee pilot-reactoren aan dat dit systeem ook in subtropische omgevingen goed werkt. Het systeem heeft meer dan zeven jaar gedraaid in Salta in het noordwesten van Argentinië, waar het zelfs een aantal weken per jaar vriest. De onderzoeker ontdekte dat het systeem zeer robuust en onderhoudsvrij werkt. Hij berekende onder andere dat je het geproduceerde, gestabiliseerde slib maar eens in de twee jaar uit de reactor hoeft te verwijderen.

Bovendien bleek uit zijn analyse dat in Salta een systeem bestaande uit een UASB-reactor en een geschikte nabehandeling duurzamer is dan conventionele systemen zoals stabilisatievijvers of aërobe 'trickling' filters.

Dow Energie Dissertatieprijs

Dow Benelux reikt op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen jaarlijks de Dow Energieprijs en de Dow Energie Dissertatieprijzen uit. Dit jaar worden twee proefschriften beloond met de Dow Energie Dissertatieprijs. De prijs bestaat uit een oorkonde en 2.500,- per laureaat. De prijzen worden uitgereikt tijdens het symposium 'Practice makes Progress - the Smart Use of Resources' op 1 september in Rotterdam.

.........................

Meer informatie bij:

* dr. Lucas Seghezzo (Lettinga Associates Foundation)
* lucas.seghezzo@wur.nl

* over de prijs: drs. R. des Bouvrie (KNAW)
* t: +31 (0)20 55 10 730, roy.des.bouvrie@bureau.knaw.nl