Netwerk

VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Terug naar Beslan
Uitzenddatum: Wo. 31 augustus 2005, 20.30u
Verslaggeving: Albert Reinders en Margreet ter Woerds

Omdat het precies een jaar geleden is dat school no. 1 bezet werd en de Netwerkreportage âTerug naar Beslanâ is genomineerd voor een Internationale Emmy Award, zendt Netwerk vanavond de uitgebreide versie van het stuk uit. Bella Tubejeva gaat terug naar de plek waar ruim 1100 kinderen en ouders gegijzeld werden,
waaronder vijf van haar familieleden.

Explosieven
Tsjetsjeense rebellen bezetten op 1 september 2004, de Russische âDag van de Kennisâ, een lagere school in Beslan. Zwaar gewapend met onder andere explosieven gijzelden ze op de eerste dag van het schooljaar ruim 1100 ouders en kinderen. Drie dagen later greep het Russische leger in. In de chaos die vervolgens uitbrak, kwamen zeker 330 mensen om.

Gewond
Bella Tubejeva is een oud-leerling van school no. 1. Twee achterneefjes, een achternichtje en twee tantes werden gegijzeld. Ze volgde de gijzeling op de voet. Via CNN zag ze hoe haar achterneefje gewond op een brancard werd weggedragen. Haar tante Lidia is directeur van de school en werd gewond opgenomen in het ziekenhuis.

Een maand na het drama keerde Bella terug naar de stad namens de Stichting Help Beslan. Netwerk volgde haar tijdens haar bezoek.

De reportage âTerug naar Beslan is genomineerd voor een Internationale Emmy Award. Het stuk, gemaakt door Albert Reinders en correspondente Margreet ter Woerds, dingt mee in de categorie Continuing News Coverages. De prijsuitreiking is op 19 september in New York.