Vereniging Nederlandse Gemeenten

Kabinet zet ozb-plannen door

De afschaffing van de onroerendezaakbelasting voor gebruikers van woningen gaat volgend jaar door. Gemeenten krijgen daar echter geen nieuwe belastinginstrumenten voor terug. Dat hebben de ministers Gerrit Zalm (Financiën) en Johan Remkes (BZK) deze week gezegd tijdens overleg met de VNG en het Interprovinciaal Overleg. De VNG vindt de uitkomst van het overleg onacceptabel.

De commissie-Eenhoorn pleitte eerder dit jaar voor verruiming van het gemeentelijk belastinggebied. Uitbreiding van dat belastinggebied zit er tijdens deze kabinetsperiode echter niet in. Het kabinet zal slechts een visie formuleren die het in 2007 overhandigt aan de formateur van het volgende kabinet. De OZB wordt dus volgend jaar al afgeschaft. De VNG twijfelt of dat haalbaar is. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.

Gemeenten worden via het Gemeentefonds gecompenseerd voor het verlies aan OZB-inkomsten. Het kabinet zegde eerder toe dat daarvoor 977 miljoen euro in het Gemeentefonds wordt gestort. Minister Remkes zei op het VNG-congres in juni nog dat geen enkele gemeente erop achteruit gaat. Uit VNG-onderzoek blijkt dat meerdere gemeenten er wel op achteruit gaan. Het kabinet zal de compensatie aanpassen, maar deze week kon het nog niet aangeven hoe dat gaat gebeuren.

De commissie-Eenhoorn onderzocht een nieuw stelsel van lokale belastingen. Dat op verzoek van het kabinet, gemeenten en provincies. Zij brak een lans voor het heffen door gemeenten van opcenten op de inkomsten- en loonbelasting. Daar wil het kabinet dus niet aan. Het neemt andere delen uit het advies wel over. Daaronder de samenvoeging van toeristen- en forensenbelasting tot een verblijfsbelasting en de afschaffing van de precarioheffing op ondergrondse infrastructuur van nutsbedrijven.