Gemeente Halderberge


gemeente stelt archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart vast (31 augustus 2005)

Over de mogelijk aanwezige archeologische waarden in onze gemeente was tot op heden nagenoeg geen feitelijke materiaal bekend. Bovendien bevatten de beschikbare kaarten te veel onduidelijkheden voor het grondgebied van de gemeente Halderberge.

Om inzicht te verkrijgen in de archeologische waarden koos de gemeente Halderberge zon twee jaar geleden ervoor om een archeologische verwachtingskaart te laten opstellen voor het gehele grondgebied van de gemeente.

Aanleiding hiervoor is de plicht om bij elke ruimtelijke ingreep die gepaard gaat met een ingrijpende verstoring van de bodem en waarbij een planologische procedure gemoeid is, archeologische randvoorwaarden te betrekken in de planologische afwegingen.

Met het beschikken over deze informatie kan archeologie tijdig in het planproces worden betrokken.

Mens in het verleden

De door het bureau RAAP opgestelde kaart biedt inzicht in de te verwachten archeologische waarden in onze gemeente. Hierbij wordt uitgegaan van zowel het buitengebied als het stedelijk gebied. Voor het opstellen van een archeologische verwachtingskaart is het noodzakelijk om de bekende archeologische, geologische en bodemkundige gegevens te inventariseren. Uitgangspunt bij het opstellen van een archeologische verwachtingskaart is dat bodemkundige en geologische kenmerken van het landschap bepalend zijn geweest voor de locatiekeuze van de mens in het verleden. Aan de kaart is een beleidsnota gekoppeld waarin aanbevelingen worden gedaan. De kaart is in de raadsvergadering van 23 juni 2005 vastgesteld.

Op basis van de geologische opbouw en de bewoningsgeschiedenis van het onderzoeksgebied is er voor gekozen om ten aanzien van het buitengebied een gestapelde archeologische verwachtingskaart op basis van drie in de tijd onderscheiden bewoningsperioden te maken:

v jagers-verzamelaars;

v vroege landbouwers;

v late landbouwers.

Voor de verwachtingskaart van het stedelijk gebied (bestaande uit de woonkernen Bosschenhoofd, Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Stampersgat) is gebruik gemaakt van de kadastrale minuutkaart uit 1826. Uitgangspunt is dat eventueel aanwezige oudere bewoning ook binnen de begrenzingen van de bewoning uit 1826 ligt.

De kaart biedt een duidelijke meerwaarde als informatiebron en sturingsinstrument aan niet alleen de gemeente in haar planvorming, maar ook aan projectontwikkelaars, bouwondernemingen en individuele burgers. Hetgeen kostenbesparend, minder tijdrovend en kwaliteitsverhogend zal werken.

Met de Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart speelt Halderberge in op de wetswijzigingen die voortkomen uit het zogeheten verdrag van Valletta dat Nederland in 1992 ondertekende in Maltha. Het heeft als doelstelling het duurzaam behoud van het archeologisch erfgoed.

De archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart is in te zien bij de cluster Ruimtelijk Beleid.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 31/08/2005