FNV

Oplossing voor tijdnood bij ombouw pensioen `creatief'

Op het eerste oog is de oplossing van minister De Geus voor de tijdnood van pensioenuitvoerders om hun regelingen voor 1 januari 2006 aan te passen aan de nieuwe fiscale regels een goed idee. Werknemers hoeven niet bang te zijn voor een aanslag.
Zo reageert de FNV op het voornemen dat De Geus maandag bekend maakte. "Het lijkt een goed plan, een creatieve oplossing", zegt hoofdbestuurder Peter Gortzak woensdag in FNV e-Magazine. "Maar we willen natuurlijk wel weten of dit echt een oplossing is en of dit wel op tijd uitvoerbaar is.

Donderdag overlegt Gortzak met De Geus over het voorstel dat de werkgevers wel hebben afgewezen. Het zou de onderhandelingen over de nog te vernieuwen pensioenregelingen te zwaar belasten.

Door het verruimen van de mogelijkheden om ouderdomspensioen (na 65 jaar) blijft het in de nieuwe regelingen toch mogelijk om eerder met werken te stoppen door rechten naar voren te slepen. Vanaf het begin leek het ondoenlijk om alle regelingen voor 1 januari klaar te hebben. Een groot aantal, met name grotere pensioenregelingen is echter al wel omgebouwd.

Acht van de tien werknemers hebben daardoor geen probleem. Maar als er niets gebeurt dreigt voor de andere twee een gigantische belastingaanslag.

De Geus wil de invoering van de wet echter niet uitstellen. De rekening legt hij echter niet bij de betrokken werknemers neer, wel bij de werkgevers. Gortzak: "Dat zet ze onder druk om hun zaakjes goed te regelen. We staan welwillend tegenover dit voorstel."

Tot en met dit jaar hoefde een werknemer pas belasting te betalen over vut- en prepensioenpremies als de uitkering werd uitbetaald. Het kabinet besloot om die uitgestelde belastingplicht af te schaffen, waarmee ze in de praktijk de vut- en prepensioenregelingen de nek omdraaide.

Met de vakbonden en de werkgevers werd daarop een akkoord gesloten over het omzetten van vut en prepensioen naar verruimd een ouderdomspensioen en een levensloopregeling. De consequentie daarvan is dat duizenden pensioenregelingen voor 1 januari 2006 moeten worden aangepast.