Ingezonden persbericht


NAVTEQ behaalt Noord-Amerikaanse ISO/TS certificatie

Nu certificatie bereikt in de VS en Europa

Chicago, IL - 31 Augustus, 2005 - NAVTEQ (NYSE: NVT), wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen en locatiegebonden diensten, heeft de ISO/TS 16949:2002 certificatie ontvangen voor de uitgave, ontwikkeling en distributie van dataproducten en distributieproducten. De verantwoordelijke afdeling Distributiediensten wordt ondersteund door voertuigverkopen en de kwaliteitsafdeling van NAVTEQ Noord-Amerika. Na vorig jaar de certificatie voor zijn Europese activiteiten te hebben behaald, betekent de Noord-Amerikaanse acceptatie de erkenning van de wereldwijd gestandaardiseerde functionaliteit en enkelvoudige specificatie van de database van NAVTEQ.

Als koploper in de fabricage van digitale kaarten voor autonavigatie en routebeschrijvingen onderstreept de Noord-Amerikaanse certificatie de strategische toewijding van NAVTEQ in het zoeken naar en bereiken van externe, door de industrie erkende standaarden voor consistent wereldwijd gebruikte toepassingen. Het doel van het certificeringsprogramma van NAVTEQ is te komen tot een systeem van toepassingen die de kwaliteit en efficiëntie institutionaliseren, waarbij gewerkt wordt naar een zeer consistente en eenvoudige gebruiksvriendelijkheid voor zijn klanten. De vooruitgang in de certificering van NAVTEQ onderstreept opnieuw zijn toewijding aan het neerzetten en bereiken van hoge standaarden in de auto-industrie.

NAVTEQ voerde diverse belangrijke toepassingsverbeteringen uit om ISO/TS 16949 erkend te kunnen worden, waaronder: het uitvoeren van een diepgaande risicoanalyse van zijn productieprocessen, het creëren van een potentiële storingsmodus (Potential Failure mode), een effect analyse (FMEA), controleschema om de procesbeheersing absoluut te kunnen garanderen en om de kwaliteit van de afgeleverde onderdelen en de werking van het afleverschema van zijn producten te kunnen meten. NAVTEQ ziet de prompte aflevering van zijn producten aan autofabrikanten en volgens hun speciale wensen als een van de belangrijkste speerpunten en herwaardeert voortdurend zijn procedures om de kwaliteitsbeheersing vast te houden. Met het behalen van deze certificatie heeft NAVTEQ zijn belofte vervuld om in één wereldwijde technische specificatie te voorzien die voldoet aan de hoogste kwalificaties en standaarden.

De gang naar de Noord-Amerikaanse certificatie van NAVTEQ begon met een eerste onderzoek (Readiness Review audit) van de distributiefaciliteit van het Noord-Amerikaanse bedrijf dat in Chicago, Illinois en in Santa Clara, Californië is gelegen. Het certificatie-onderzoek werd uitgevoerd door KEMA, een leidend systeembeheersingbureau, dat registraties doet voor een breed spectrum van ISO en industrie-specifieke standaarden. KEMA controleurs kennen de standaarden, leiden klanten zonder problemen door het onderzoek en bieden hulp bij het maken van doelmatige en blijvende verbeteringen op zakelijk gebied.

De distributieafdeling van de Noord-Amerikaanse NAVTEQ is aanbevolen voor certificatie, omdat die voldoet aan alle eisen die worden gesteld door de ISO/TS 16949:2002 standaard, zegt Ries van Voorst van KEMA Quality. Gedurende het gehele onderzoek zagen wij een sterk bewijs van de voorrang die NAVTEQ geeft aan interne communicatie en communicatie naar de klanten toe. De ononderbroken toewijding van NAVTEQ om de kwaliteit te beheersen en die standaard vast te houden is overduidelijk aanwezig in zijn Noord-Amerikaanse vestigingen.

Het behalen van de Noord-Amerikaanse certificatie is een belangrijke mijlpaal en onderstreept de inzet van NAVTEQ om tot kwaliteitsbeheersing te komen in alle aspecten van onze onderneming, licht Judson Green, president en voorzitter van de raad van bestuur NAVTEQ toe. NAVTEQ ziet de wereldwijde behoefte en wensen van onze klanten voor hoog kwalitatieve dienstverlening en producten. We streven er doelbewust naar om de verwachtingen van onze klanten en de industrie te kunnen bevredigen.

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is een netwerk van nationale instituten voor standaarden in 153 landen en werkt in partnerverband met internationale organisaties, overheden, industrieën, en met afgevaardigden van het zakenleven en consumentenorganisaties. De organisatie werkt voor de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden die de ontwikkeling en fabricage van producten en diensten efficiënter, veiliger en schoner maken. De technische specificatie van ISO/TS 16949, samen met ISO 9001:2000, definieert de vereisten voor een kwalitatieve systeembeheersing voor het ontwerpen en ontwikkelen, produceren en, als dat van toepassing is, de installatie en het onderhoud van aan auto s gerelateerde producten. ISO/TS 16949:2002 is een hoger en gevorderd niveau van certificatie die is ontwikkeld door de International Automotive Task Force (IATF) en de Japanse Automotive Manufacturers Association (JAMA) gesteund door de ISO/TS 176. In combinatie met IATF, hebben autofabrikanten wereldwijd overeenstemming bereikt om de nieuwe ISO/TS 16949:2002 te erkennen als de standaard voor kwalitatieve systeembeheersingsvereisten voor toeleveranciers van autofabrikanten.

Over KEMA
KEMA is een commerciële onderneming en opgericht in 1927. KEMA is gespecialiseerd in hoogwaardige advisering, inspectie, testen en certificatie. Een groot deel van de werkzaamheden van het bedrijf draait om innovatieve technologieën. Als onafhankelijke organisatie ondersteunt KEMA zijn klanten die de zorg hebben voor de levering en het gebruik van elektriciteit en andere vormen van energie.

Over NAVTEQ
NAVTEQ is een toonaangevende leverancier op het gebied van veelomvattende digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen, mobiele navigatietoepassingen, overheids- en zakelijke toepassingen en kaartapplicaties voor Internet. NAVTEQ ontwikkelt digitale kaarten en kaartdata die navigatie- en locatiegebonden producten en diensten over de gehele wereld ondersteunen. NAVTEQ is opgericht in 1985 en het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Chicago, Verenigde Staten. In totaal zijn circa 1.600 werknemers werkzaam bij NAVTEQ, verspreid over 122 kantoren in 21 landen wereldwijd. Het Europese hoofdkantoor van NAVTEQ is gevestigd in Veldhoven.

NAVTEQ is een geregistreerd handelsmerk in V.S. en andere landen. © 2005 NAVTEQ. Alle rechten voorbehouden.

This document may include certain "forward-looking statements" within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements include, but are not limited to, plans, objectives, expectations and intentions and other statements contained in this press release that are not historical facts and statements identified by words such as "expects", "anticipates", "intends", "plans", "believes", "seeks", "estimates" or words of similar meaning. These statements are based on our current beliefs or expectations and are inherently subject to various risks and uncertainties, including those set forth under the caption "Risk Factors" in the Company s Quarterly Report on Form 10-Q for the quarter ended June 26, 2005,as filed with the Securities and Exchange Commission.

Actual results may differ materially from these expectations due to changes in global political, economic, business, competitive, market and regulatory factors. NAVTEQ does not undertake any obligation to update any forward-looking statements contained in this document as a result of new information, future events or otherwise.