FNV KIEM

FNV: banken moeten afblijven van spaarloon
Zonder hun klanten daarin te kennen zijn banken begonnen om de spaarloontegoeden over te boeken naar gewone rekeningen.

De FNV heeft tegen deze gang van zaken geprotesteerd bij de Eerste Kamer. Daar wordt namelijk binnenkort het wetsontwerp Deblokkeren Spaarloon behandeld. De vakcentrale wil dat de banken worden teruggefloten. De actie van de banken kost mensen geld.

FNV-beleidsmedewerker Chris Driessen: Op gewone rekeningen krijg je minder rente of helemaal geen rente. Bovendien wordt het spaarbedrag dan gezien als vermogen en daarover moet vermogensbelasting worden betaald.

De banken gaan ver buiten hun boekje, vindt de FNV. Niet alleen omdat het wetsvoorstel nog niet eens is aangenomen, maar ook omdat het spaarlooncontract eenzijdig door de banken wordt opgezegd. Driessen: We hebben uiteraard geen bezwaar tegen het vrijkomen van de spaarloontegoeden, maar dat het spaarloon binnenkort opgenomen mág worden, betekent niet dat iedereen het op wíl nemen. Er zijn genoeg mensen die het gewoon op hun spaarloonrekening willen laten staan. Die schieten er nu bij in. Voor de individuele werknemer gaat het niet om grote bedragen, maar alles bij elkaar opgeteld doen de banken zichzelf een aardig bedrag cadeau.

---