Ook bij kleinere corporaties sterk gestegen topsalarissen

Sp

Ook bij kleinere corporaties zijn directeurssalarissen sterk gestegen. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek 'Een mooi loon voor een mooie baan' over de bezoldiging van directeur-bestuurders van woningcorporaties, dat de SP Tweede-Kamerfractie vandaag heeft gepubliceerd.

De belangrijkste andere conclusies uit het rapport:

Van de corporaties voldoet 20% niet op tijd aan de verplichting om zijn jaarverslag tijdig te publiceren. Van de corporaties die dat wel doen, zet ruim de helft zijn verslag niet direct of zelfs in het geheel niet op de eigen internetsite, waarmee een extra barrière wordt opgeworpen voor huurders en andere geïnteresseerden om het verslag te bekijken.

Slechts 30% van de woningcorporaties houdt zich inzake de publicatie van de bezoldiging van zijn directeur-bestuurders aan het advies van zijn eigen branchevereniging. Bijna de helft publiceert zelfs helemaal niets.

De - te schaarse - informatie over de bezoldiging maakt duidelijk dat er sprake is van een zeer sterke stijging van de bezoldiging sinds de verzelfstandiging van de sector tien jaar geleden. Bij een aantal corporaties zijn de totale kosten van hun directie in die periode naar schatting verviervoudigd. Zeer sterk gestegen lijken ook de uitgaven voor pensioenvoorzieningen, die regelmatig 20-30% van de vaste bezoldiging bedragen.

De betaling van leden van raden van commissarissen varieert tussen 2.500 euro en 10.000 euro per jaar, met een uitschieter van 12.600 euro. Niet alle corporaties voldoen aan de wettelijke publicatieplicht van de bezoldiging van de RvC. De conclusies van het onderzoek liggen in lijn met een eerder onderzoek van de Volkskrant.

De SP wil dat minister Dekker op grond van het bestaande Besluit Beheer Sociale Huursector dan wel nieuwe wetgeving de betaling van directeuren en leden van de raden van commissarissen zo snel mogelijk terugbrengt tot een acceptabel niveau.

Het is zeer waarschijnlijk dat de verhoging van de bezoldiging van de directeur-bestuurders ook een stevig 'me too effect' gehad heeft voor het management bij de corporaties. Tussen 1998 en 2003 zijn de personeelskosten van corporaties verdubbeld, terwijl het woningbezit gedaald is. Ook daar zou door middel van richtlijnen voor de overhead paal en perk aan gesteld moeten worden.

Het SP-onderzoeksrapport 'Een mooi loon voor een mooie baan' staat op www.sp.nl

Meer informatie: Paulus Jansen, 0651844755