VNO-NCW: heffingen Kamers van Koophandel omlaag

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 31 AUGUSTUS 2005 - Het kabinetsstandpunt voor de modernisering van de kamers van koophandel is een forse stap in goede richting. Maar de verplichte heffingen die ondernemers moeten betalen aan de kamers moeten omlaag, zegt ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op de voorstellen van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken.

VNO-NCW vindt het uitgangspunt van de staatssecretaris dat de heffingen niet mogen stijgen onvoldoende. Begin dit jaar is tussen alle kamers van koophandel en VNO-NCW een convenant getekend, met de afspraak dat de heffingen voor de registratie van ondernemingen minimaal met 25% zullen dalen en de heffing voor voorlichting zal worden verlaagd. Het convenant bevat een gezamenlijke visie op de toekomst van de kamers.

Van Gennip schrijft volgens VNO-NCW terecht dat de kamers 'weer moeten worden waarvoor ze zijn opgericht'. De kamers zullen zich hierbij moeten ontwikkelen als instrument van EZ om doelen voor ondernemers te bereiken. De kamers moeten doen wat ondernemers vragen.

VNO-NCW is het eens met de voorstellen van de staatssecretaris voor een aanzienlijke verkleining van het aantal kamers, voor kleinere en beter functionerende besturen van de kamers, voor uniforme prijzen voor de dienstverlening en voor een strikter toezicht op salarissen en declaraties en aanbestedingen. De kamers moeten beseffen dat zij met een verplichte bijdrage van alle ondernemers werken.

De ondernemingsorganisatie vindt dat de staatssecretaris te veel tijd uittrekt voor de moderniseringsslag van de kamers. Het is in het belang van het bedrijfsleven en van de kamers zelf dat meer tempo wordt gemaakt. Op korte termijn moet er al meer duidelijkheid komen over de daling van de heffingen en de prijsstelling van de diensten. Ook moeten de taken van de kamers op het gebied van stimulering van de regionale economie worden afgebakend. De kamers mogen hier niet concurreren met ondernemingsorganisaties en ondernemingen.


--------------------
Voor meer informatie van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl
of VNO-NCW, media en parlement, 070 3490 167 of
Roelf van der Kooij, 06 - 512 845 88.