Vereniging Nederlandse Gemeenten

BESTUURLIJK OVERLEG OMGEVINGSVERGUNNING

VNG, IPO en Unie van Waterschappen hebben aan minister Dekker van VROM laten weten dat zij de ideologie van de omgevingsvergunning nog steeds ondersteunen. Wel vinden de koepelorganisaties dat er nog enkele principiële vragen liggen die tot dusver onbeantwoord zijn. De Omgevingsvergunning was vandaag onderwerp van een bestuurlijk overleg met minister Dekker.

Uit de verschillende reacties op het voorontwerp en uit de gezamenlijk verrichte bureaustudies blijkt dat er nog een aantal principiële vragen liggen, dit tot nu toe onbeantwoord zijn. Deze principiële vragen hebben te maken met de reikwijdte van de wet, de werkbaarheid ervan voor de aanvrager en de werkbaarheid / efficiency voor de overheden bij de vergunningverlening en bij de handhaving.

De minister bevestigt dat het concept-voorontwerp pas naar de ministerraad gaat (nu gepland in november) als alle partijen het eens zijn over de principiële keuzes die in het stuk gemaakt worden.

Bevoegdhedenverdeling In de optiek van VROM zal de gemeente in 95% van de gevallen bevoegd gezag zijn. Alleen voor de grote industriële instellingen (die nu voor de milieuvergunning onder de provincie vallen) zal de provincie bevoegd gezag worden voor de Omgevingsvergunning. De VNG en IPO hebben aangegeven hiermee in principe te kunnen instemmen, op voorwaarde dat partijen het eens worden over de praktijkimplicaties hiervan.

Wetsontwikkeling en in werking treding Met voorbehoud van het hierboven staande, houdt de minister vooralsnog vast aan de termijn van 2007 voor de wetsontwikkeling. Ten aanzien van de in werking treding van de Omgevingsvergunning heeft de minister gesteld dat 2007 niet haalbaar is. Dit gezien de organisatorische implicaties voor de overheden, maar ook gezien het feit dat de randvoorwaardelijke ict-voorzieningen dan nog niet beschikbaar zijn. De overheden zullen in overleg een invoeringstermijn vaststellen waaruit nog steeds ambitie spreekt, maar die voor de overheden uit organisatorisch oogpunt haalbaar is.

Afspraken In september zal een nieuw bestuurlijk overleg worden gepland, waarin we inhoudelijk op de knelpunten zullen ingaan. Bovendien zullen VNG, IPO en Unie een voorstel doen voor een onafhankelijk extern onderzoek, dat op zeer korte termijn moet plaatsvinden. Ook zal overleg plaatsvinden met de verschillende koepels van het bedrijfsleven (de aanvragers), van wie een aantal ook zeer kritisch heeft gereageerd op het concept-voorontwerp.